Голямото пътуване започна

Голямото пътуване започна | StandartNews.com

Започва голямото пътуване за предстоящите празници. В последния работен ден за седмицата се очаква стотици хиляди българи да тръгнат на път. Над 200 хил. автомобила трябва да напуснат пределите на столицата днес или утре сутринта.

Очакват се колони от автомобили по магистралите и първокласните пътища, които традиционно по това време са най-натоварени.

Над 150 000 коли се очаква да пътуват към Гърция.

Полицейското присъствие по пътищата на страната в празничните дни ще е засилено. В столицата също ще има униформени, които да следят за сигурността. 

Шофьорите трябва да карат много внимателно, както и да проверят автомобилите си преди да поемат на път и нещо много важно- да спазват голяма дистанция при движение, призова от ефира на Нова тв началникът на „Пътна полиция" – София ком. Тенчо Тенев.

От АПИ съобщават, че на 23 декември - сряда, както и на 30 декември - сряда, последният работен ден за 2015 г. и преди четирите почивни дни за Нова година, между 16 ч. и 20 ч., ще бъде ограничено движението на МПС над 12 т по следните участъци от републиканската пътна мрежа:

Автомагистралите;
път I-1 Видин – Ботевград;
път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата";
път I-4 п. в. „Коритна" – Велико Търново – Шумен;
път I-5 Русе - Велико Търново;
път I-8 ГКПП „Калотина" – ГКПП „Капитан Андреево";
път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
път II-18 Околовръстен път София;
път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
път II-86 Пловдив - Смолян;
път II-99 Бургас - Царево.
Същата организация в движението ще бъде въведена и в последния ден от почивните празнични дни – съответно 27 декември 2015 г. /неделя/ и 3 януари 2016 г. /неделя/ от 14 ч. до 20 ч.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За повишаване безопасността на движение при засиления трафик през Владая в последните работни дни преди празниците - на 23 декември и на 30 декември от 12 ч. до 17 ч., ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол"/. На 24 декември и на 31 декември от 8 ч. до 14 ч. в същия участък отново ще има по две ленти за движение в посока София – Перник.

В края на четирите почивни дни около Нова година – на 3 януари 2016 г., от 10:00 ч. до 16:30 ч., в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл" до пункта на „Пътна полиция" при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин".

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай