Сряда,

Голяма заплаха за Ню Йорк. Какво се случва?

От: СТАНДАРТ -
2058
Голяма заплаха за Ню Йорк. Какво се случва?
A
A
A

Голяма заплаха дебне Ню Йорк. Градът потъва. Учените, изучаващи покачването на морското равнище, установиха, че тежестта на сградите в Ню Йорк кара града да потъва, предаде сайтът Бизнес новините на бТВ.

Използвайки Ню Йорк като пример, учените  предупреждават, че нови рискове от наводнения могат да дойдат от изграждането на твърде много високи сгради близо до брега. Потъването, причинено от тежки сгради, е нещо, което според изследователите може да продължи безкрайно дълго.

Според ново проучване цял Ню Йорк е под натиск поради тежестта на многобройните масивни сгради.

В проучването, публикувано в Earth's Future от базирани в Нова Англия учени, изследващи покачването на морското равнище в крайбрежните градове, авторите установиха, че „натискът надолу, упражняван от застроените площи“ на Ню Йорк, карат града да потъне до 2 мм на година - сравнително бърз процент на потъване в сравнение с други градове.

Нарастващият риск от покачване на морското равнище в Ню Йорк идва по-конкретно от огромното тегло на високите сгради. Комбинацията от падащ град и покачващо се море увеличава бъдещите рискове от наводнения, според проучването.

За да изчислят риска за Ню Йорк, изследователите са проучили сателитни данни, за да определят градското натоварване, което градът е натрупал, и скоростта му на слягане (фантастическа дума за постепенно потъване на земята). Това беше направено за по-дълъг период от предишните измервания на нивата на потъване.

„Кумулативният натиск, приложен върху земята от големи сгради, допринася за слягане не само от първоначалното първично слягане, причинено от компресия на почвата и намаляване на празното пространство, но и чрез потенциално вторично слягане, причинено от пълзене в богати на глина слоеве, което може да продължи безкрайно“, казва проучването.

Тъй като се очаква големите градове по света да растат непропорционално спрямо селските райони през следващите десетилетия, тежестта на света скоро ще бъде концентрирана още повече в определени места. Тази тежест може да стане твърде голяма за понасяне в лицето на покачващите се морета.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com