Глоби в училището в Дебелт заради изнасилването на Гошко

Глоби в училището в Дебелт заради изнасилването на Гошко | StandartNews.com

София. Директорът на училището в Дебелт, ресурсният учител, медицинската сестра и класният ръководител на изнасиленият петокласник Гошко ще бъдат глобени за административно нарушение. Това заяви шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева в сутрешния блок на Нова тв. Тя уточни, че глобите варират между 1000 лв. и 3000 лв.

Педагозите са видели кръвта по ръцете на насиленото дете на 5 декември, но са помислили, че е от зацапване. Освен това сестрата не е прегледала момчето, а му е казал да отиде при личния лекар.

Жечева уточни, че детето е разказало за случилото се в тоалетната, но „един през друг" работещите в училището си го предавали.

„Когато се говори за дете, аз съм съгласна, че никое наказание не е достатъчно. Няма измеримо наказание спрямо това, което се извършва на дете", подчерта представителят на ДАЗД.

Насилникът е настанен в специализирано заведение и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, каза още Жечева. „Той също е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете", добави тя.

Проверките през годините в училището в Дебелт показват, че в него са регистрирани 23 случая на насилие, но не са документирани добре.

Шефката на ДАЗД коментира и това, че учителите не желаят да коментират случая. „Тези учители трябва да бъдат подкрепени, те изпитват дефицит на опит и знания какво да правят с децата. Те трябва да бъдат подкрепени как да разпознават насилието", каза тя.

Агенцията е проверила над 55 училища и над 15 детски градини от началото на 2014 г., в повечето случаи след сигнали за насилие. "Има случаи на тормоз сред децата и неподходящи методи на работа", обясни Жечева.

Грубото отношение към родителите и все по-мащабната агресия сред децата е един от основните проблеми в българските училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай