Гледали като богиня акушерката на Кадафи

И US бомбите не уплашили Топалска, мечтата й е пак да зърне Триполи

Гледали като богиня акушерката на Кадафи | StandartNews.com

Ботевград. Акушерката на Муамар Кадафи, която във вторник се загуби в Странджа, вече си у дома в Ботевград. 89-годишната Милка Топалска вдигна цяло село на крак, след като изчезна в гората. В Младежко тя гостувала на щерка си Евгения Георгиева, която от години е кметски наместник там. Доскучало й и решила да отиде в гората за цветя, загубила се и така вдига накрак горските пазачи и местните хора, които я намериха едва в сряда сутринта. За щастие сега Милка е жива и здрава и е в къщата си в Ботевград, където живее другата й дъщеря - Красимира.

Баба Милка е акушерката, изродила преди 41 г. в Триполи сина на либийския лидер Муамар Кадафи - Саади. Старицата прекарала над 30 г. от живота си като акушерка в Либия. Българката, която е родена на 9 ноември 1924 г. в село Златарица, Великотърновско, заминава за първи път за Либия през 1968 г. Тогава набирали медицински кадри за африканската страна. Милка имала диплома от акушерския институт и затова заминала за Триполи заедно със съпруга си Стефан Топалски, който работел на портала на местното летище. Съпругата му започнала работа като акушерка в престижната болница "Джала хоспитал", където

през 1973 г. се родил Саади

Тогава била и първата среща на българката с либийския лидер.
През 1975 г. двамата съпрузи решили да се завърнат на родна земя. "Мечтаеха да живеят вече тук. Оправиха си дома, но тогава баща ми, на 55 г., почина внезапно от инфаркт", разказва дъщерята на Милка - Евгения Георгиева. Милка успяла да се съвземе и започнала работа в ботевградската клиника за очни болести. Там, вече на родна земя, срещнала Кадафи за втори път. През 1977 г. либийският лидер бил на посещение у нас, като след столицата и Правец се отбил и в Ботевград.
Няколко години по-късно, през 1981 г., Милка решила отново да замине за Либия и живяла там близо 30 г. Направили я старша акушерка в болницата в град Холмс. "Местните там я приемаха много добре и

дори й казваха "майко"

Изобщо не я пускаха да си отиде, боготворяха я!", разказва Евгения. По думите й Милка се влюбила в живота в Либия. "Там са двете крайности - хората са или много богати, или много бедни, а майка ми винаги съжаляваше ужасно бедните и даваше сърцето си за тях. Помагаше на всички с каквото може - с инжекции, храна. Живееше с проблемите им и бе всеотдайна към тях", споделя дъщерята на баба Милка. И допълва, че още щом чуела сирените на линейката, майка й тичала към болницата. 20 часа от денонощието българката била на работа в болницата, като не й тежало изобщо. Милка се върнала на родна земя през 2010 г., вече 86-годишна, по настояване на своите дъщери. "Либийците не я пускаха и дори й бяха предложили поданство, с което може да живее 9 месеца там и за 3 месеца да си идва в България, но ние я спряхме", разказва Евгения. По думите й,Топалска останала с много положителни впечатления от Кадафи и Триполи.

Мъчно й е, че го убиха

Много години от живота й преминаха на либийска земя, тя бе свикнала с порядките им. И сега си мечтае да се върне в Либия като туристка дори само за седмица. Дори моят съпруг й е обещал да я заведе", разкрива Георгиева.
Милка е имала много приятели в Либия, както местни, така и българи. В болницата с нея са работили близо 200 наши сънародници. Евгения също е била за 2 г. при майка си, но животът там не й харесал и се върнала в България. "Не ми допадна изобщо! Животът там е много по-различен", категорична е тя. Майка пък била в Либия по време на американските бомбардировки там, както и при случая с българските медици, но не се е страхувала изобщо. "За миг не си е помисляла да се прибере в България. Дори се чудеше защо е тази паника", разкрива Евгения. Сега баба Милка живее в къщата си в Ботевград и се радва не само на щерки, но и на внуци, и правнуци. Хобито на старицата са цветята и градините. "Тя затова се и загуби - заради цветята на Странджа", категорична е Евгения. Доскоро баба Милка е

шиела гоблени и ги е събрала в колекция

Наскоро е подарила няколко от тях на дъщеря си. Сред ушитите гоблени са тези на Георги Победоносец, на Мадона с младенеца, с четирите годишни времена. "Зрението й вече е отслабено и не може да шие, затова се насочи към другата си страст - цветята", споделя Евгения. По думите й любимото странджанско цвете на майка й е игликата, но обича още хризантемите и розите. Милка гледа както саксийни, така и градински цветя в дворчето на къщата си в Ботевград. "Даже тази година е решила да експериментира и да си засади в някакви саксии домати, така ми каза", смее се щерка й Евгения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай