Главното мюфтийство проверява случая с имамите в Света Петка

Главното мюфтийство проверява случая с имамите в Света Петка | StandartNews.com

София. Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи разпореди проверка в следствие на казуса свързан със свещенослужителя-имам в с. Света Петка общ. Велинград, съобщиха от духовенството. Проверката ще бъде извършена от служителите в отдел "Вътрешен одит" на Главно мюфтийство.

Стандарт Нюз напомня, че двама кандидати за поста имам във велинградското село Света Петка стигнаха до бой в понеделник в спор кой да бъде свещенослужителят на местните мюсюлмани. Хората в селото са разделени в предпочитанията си между двамата.

Целта на проверката е да бъдат установени конкретните факти, довели до развоя на събитието. Oдиторите ще проверят документалната страна на казуса и ще проведат срещи с общността. С оглед на предпочитанията на местните мюсюлмани, ще се вземе решение дали да бъде открит нов конкурс за свещенослужител. До постигането на консенсусно решение, чрез съгласувателна процедура с вярващите, ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността имам, решиха от мюфтийството.

"Главно мюфтийство призовава местната мюсюлманска общност да не се подава на страстите и да страни от агресивно поведение. Опазването на обществения ред е наше законово задължение, към което призоваваме жителите на с. Света Петка", завършва позицията на Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай