Гласят Дионисий за стола на Наум

Неофит посъветва новия русенски митрополит да се посвети на децата

Гласят Дионисий за стола на Наум  | StandartNews.com

Русе. Без изненади приключи изборът за Русенски митрополит днес. Всичките 13 членове на Светия синод подкрепиха епископ Наум. Опонентът му дядо Тихон не получи нито един глас. На избора не присъстваше само задокеанският митрополит Йосиф. "Вярваме, че новият митрополит ще оправдае нашите очаквания", каза патриарх Неофит в своето приветствие към дядо Наум. Той посъветва заместника си в Русенската епархия да отделя внимание върху просветата и възпитанието на децата, защото от тях зависи бъдещето.

Наум благодари за доверието и посочи, че приема избора "със страх Божий и чувство на отговорност". Той обеща на патриарха да следва неговия пример. Тържествен звън на камбаните на катедралния храм "Света Троица" възвести в Русе новината за новия митрополит. Пред църквата миряни се поздравиха с пожелание дядо Наум да следва добрия пример на своя предшественик. С избора на русенски владика Светият синод окончателно попълни своя състав. Това обаче оваканти доста ръководни длъжности в БПЦ. За нов главен секретар на синода, на мястото на Наум се спряга архимандрит Дионисий. Сега той е завеждащ отдел "Богослужебен". Софийска митрополия остана без викариен епископ след избора на Йоан за Варненски митрополит. Запознати сочат като най-вероятни кандидати за игумен на Троянския манастир епископ Григорий или архимандрит Теоктист, който представлява църквата ни в Москва. Вакантен е и постът игумен на Бачковския манастир след отстраняването на епископ Борис.

Бракът в църквата равен на гражданския

Вярвам в църковния брак, призна министърът на културата Петър Стоянович вчера. Той съобщи, че заедно с русенския митрополит Неофит, който сега е патриарх, работили по законопроект за равенство на гражданския и църковния брак. Според министъра българите трябва да могат да избират, а "не да ги влачат в райсъвета, където жена с боядисани сини коси пее "Радост, радост", от което ми се обръщат всичките вътрешности", коментира Стоянович пред бТВ. "Има много мърша сред политиците", каза той. Според него трудно ще се отървем от нея, защото "генофондът ни е малък и слаб". По повод протестите на солистите, призна, че му се иска заплата като на министъра в Австрия. "Няма как, оправям се с тези пари", каза Стоянович и допълни, че взима около 3000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай