Глад и жажда в Мизия (ОБЗОР)

Глад и жажда в Мизия (ОБЗОР) | StandartNews.com

300 на опашка за хляб, оцелял си позна прасето

Ужасът в Мизия продължава. Стотици къщи са под вода, а хората не спират да плачат за домовете си. В същото време има реална опасност оцелелите да останат гладни. "Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода". Това предупреди вчера Ясен Сливенски от БЧК, който работи в потопения град. От ранни зори в понеделник опашки от гладни хора се извиха пред пунктовете за раздаване на помощи. Само в рамките на няколко часа минаха 300 души. Спасителят от БЧК призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки. "Хранителните продукти трябва да са готови за консумация, да са трайни продукти, защото времето е много топло. Има нужда и от памперси за бебета", обясни той пред "Дарик". От АЕЦ "Козлодуй" вече заявиха готовност да настанят хора в работническото си общежитие. Изпратиха и тонове питейна вода. Вчера цял ден спасителни екипи на пожарната, полицията, "Гражданска защита", военните прекарваха с лодки хора до наводнените им домове. Те вземаха дрехи за децата, лекарства и се връщаха отново в базовите лагери, които са в квартал "Лазар Драганов" и в детската градина в центъра на Мизия. Върналите се направо плачеха от това, което са видели. Унищожени са помещенията им, мебелите, покъщнината, всички кокошки са издавени. Жена сподели, че двете и котки се качили на покрива и така оцелели. Мъж се похвали, че кучето му се покатерило на покрива на гаража и също е оцеляло. Той помоли един от екипите с лодки да се приближат до него, за да му хвърли храна. Спасители уловиха и оцеляло прасе, а мъж веднага си го позна, каза, че е негово и си го прибра.

Междувременно нивото река Скът бавно започна да спада. В понеделник то се е понижило със 70 см.
Но водният стълб от 1,70 м остава. Според кмета Виолин Крушовенски вълната е била с височина от 2,7 метра. Такава не е имало от 100 години. "Има опасност от нова вълна за сряда и четвъртък и общините от проблемните места отново са предупредени", предупреди обаче екоминистърът Станислав Анастасов.

Засега втора жертва на потопа не е открита. За щастие не се е потвърди слухът, че е открит труп на 80-годишна жена.

Дарения се събират на:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" № 3
(За пострадалите от наводненията в страната).

За дарения от чужбина:
UniCredit Bulbank AD
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
(for the flood victims in the country).

Дарителска линия за смс-и на БЧК на номер 1466

Ще пазим къщите от мародери

Ясен Сливенски, БЧК (пред "Дарик")

Сред пострадалите от бедствието се наблюдава и страхът от това, че мародери ще се възползват от ситуацията и ще разграбят домовете им. Мога да ви уверя, че тук има абсолютна координация и това няма да се случи и не се случва.
Нежеланието на хората да се евакуират е един феномен. Хората под влияние на силния стрес, в който изпадат, особено възрастните, които цял живот са градили домовете си, и при мисълта, че за минути могат да ги загубят, не искат да приемат този факт. И до последно се стремят да са там. Това е техният живот. Те осъзнаха, че животът им е в опасност и призоваха за помощ едва след като водата се покачи драстично и те бяха откъснати. Тогава стана много трудна задачата на спасителните екипи и много по-голям ресурс беше нужен, за да могат да бъдат евакуираните тези хора.

Раздават вафли и бисквити

Фирма "Табак Маркет" АД се включи в преодоляването на последиците от наводнението в Мизия. Още в неделя компанията изпрати 500 хранителни пакета. Заедно с фирма ELD беше направена организация и вечерта бусът бе разтоварен на контролния пункт, а впоследствие раздаден на нуждаещите се. Във всеки пакет има бисквити, вафли, разтворимо кафе "3 в 1", ядки, солети и кроасани. Фирмата изпрати и мокри кърпи, салфетки и пластмасови прибори, чаши и чинии. Вчера бяха изпратени и 2300 бутилки вода "Белисима" от 0,5л.

Разследват язовирите за водния ад

Започва разследване на състоянието на язовирите южно от Мизия, които биха могли да са причина за невижданото наводнение на Мизия. Досъдебното производство е за причиняване на смърт по непредпазливост, стана ясно в понеделник. След оттеглянето на водата от залетите места и след проверка, която разследващите ще направят, прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица, за да образуват досъдебни производства. "Няма "аварирали" язовири около град Мизия и няма неконтролирано изпускане на язовири", заяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пред Нова тв. В случая и осемте язовира в околността са били общинска собственост. Хората в Мизия обаче са убедени, че трагедията в града е причинена от човешка грешка и неконтролирано изпускане на язовирите. В разгара на бедствието, само за половин час, водата достигнала два метра дълбочина, разказаха пострадали.

Дават по 325 лв. на 1000 семейства

Парламентът пренасочи 50 млн. от ВЕИ такси за справяне с бедствието

Еднократна социална помощ от 325 лв. ще получат над 1000 семейства, чиито къщи са залети от потопа по поречието на Скът. Най-многобройни са пострадалите в Мизия - 500 семейства. В с. Крушовица са 115, а в Бяла Слатина и селата около нея - 550. Служители на Агенцията за социално подпомагане вече са посетили настанените във временните кризисни центрове в Мизия и Крушовица. На място се попълват заявленията за отпускане на помощи, които ще бъдат изплатени възможно най-скоро. Социални работници от Враца пък са командировани да приемат молби от жителите в наводнените села в община Бяла Слатина по поречието на Скът - Комарево, Бъркачево, Попица, Търнава, Алтимир, Галиче, както и в силно засегнатите Борован, Малорад и Нивянин. Прогнозата за този район е за около 200 нуждаещи се от еднократно подпомагане. В Бяла Слатина има пострадали още около 350 семейства. За разчистването на имотите и улиците след оттеглянето на водата кметът на Мизия ще разчита на 75 безработни, които ще бъдат наети по субсидирана програма на Агенцията по заетостта. На разположение ще са и други 120 души, назначени преди време в близкия град Оряхово също по програма за временна заетост. За справяне с последиците от наводненията в Мизия и областта 50 млн. лв. ще бъдат пренасочени към фонд "Бедствия". Средствата идват от "Програми и проекти в областта на енергетиката" и са събрани от отменената преди дни противоконституционна поправка, с която Народното събрание наложи 20% такса върху приходите на ВЕИ. Предложението на финансовия министър в оставка Петър Чобанов за осигуряване на тези средства вчера бе единодушно гласувано от депутатите в последния им работен ден. "Това е един достоен край на това Народно събрание", коментира пред "Стандарт" депутатът от "Коалиция за България" и председател на социалната комисия Корнелия Нинова. След отдръпването на водата ще започне оценката на щетите в Мизия и тогава България ще поиска помощ от ЕС от фонд "Сигурност", заяви Нинова.

Молим еврофонд за помощ

За отстраняване на щетите от потопа в Мизия очакваме помощ и от Фонд "Солидарност на Европейската комисия. Това заяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов.
"Съвсем скоро официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия", обясни той пред БНР. Освен от фонда пари ще дойдат и от Междуведомствената комисия по аварии и бедствия. По думите на Николов щетите от метеорологични явления за месеца без последните 10 дни са приблизително за 500 млн. лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона, посочи Николов. Екипи на пожарната планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла Слатина и Мизия, с допълнително оборудване от столицата.

Тръгна слух за "Огоста"

В Мизия се появи слух, че е била изпусната вода от язовир "Огоста" край Монтана. Това не е вярно, съобщи шефът на дружеството "Напоителни системи" в Монтана инж. Игор Репкин. В язовира има 350 млн. куб. м вода при вместимост от 506 млн. Река Огоста след язовира има воден стълб от 2 метра. При това Скът е приток на Огоста. Тя се влива в Дунав на 6 км от град Мизия.

Водата в Кърджали не е за пиене

Водата в Кърджали, Момчилград и 35 села от региона продължава да бъде негодна за пиене и готвене. Това каза управителят на ВиК инж. Кера Василева. Дружеството вече извършва измервания и наблюдение на пунктове от водопроводната мрежа на населените места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай