Герой от Горни Лом стана пожарникар №1 на Видин

Герой от Горни Лом стана пожарникар №1 на Видин | StandartNews.com

Пламен Петров влязъл в завода час след фаталния взрив, за да спасява живи хора

Само час след трагедията в завода за боеприпаси в Горни Лом, потресла страната, един спасител е влязъл в периметъра на фаталния взрив - началникът на пожарната служба в Белоградчик Пламен Петров. 48-годишният мъж е бил наясно за къде тръгва. Познавал е много добре производството на завода, знаел е и че работниците боравят с опасни мини. Разбирал е, че хората в цеха няма как да са живи. Но се надявах, че някой по това време може да е бил навън или взривната вълна да е изхвърлила друг далеч от мястото. Затова влязох и започнах да търся живи хора. Уви, тишината беше жестока, отникъде не се чуваше стон или глас, разказва за преживяното той. Виках, виках с надежда някой да му чуе, но... уви, казва с тъга смелият мъж.

До този ден - 1 октомври 2014-а, е участвал в стотици спасителни акции - пресичал е пътя на огъня към не едно селище, вадил е живи хора от лумнали пламъци. В планинските села, каквито са повечето в района на Белоградчик, къщите са досами горите или полето. Отивали сме да гасим сухи треви, но и те не са безобидни, обяснява пожарникарят. Те са като фитил - вият се в полето или под дърветата и стигат до къща. Тогава вече става опасно. Гасили сме пожари, пламнали от 3 - 4 места. Пресечем ивицата на огъня, а зад гърба ни настъпва друга. Но всичко това съм приемал като естествено за моята професия на пожарникар. Това в Горни Лом обаче не може да се сравни с нищо в тази нормална работа. Там беше ужасно. Сетивата ми не можеха да възприемат гледката, чудех се какво е станало. Сгради, хора, железа - всичко се беше стопило и изпарило. Преживяното ме стряска насън, мнозина ме молят да разкажа за гледката, а аз избягвам да говоря. Питат ме не се ли страхувах, споделя Пламен. Да, казвам, страхувах се, но аз съм спасител, трябваше да вляза и да спасявам хора.
За тази си храброст Пламен е награден с отличието на МВР "За доблест и заслуга" от министъра на вътрешните работи. За проявения героизъм при изпълнение на служебните си задължения преди дни беше обявен за пожарникар номер 1 на Видинска област в националния конкурс "Пожарникар на годината".

Пламен Петров е професионален огнеборец. През 1986 година постъпва във факултета "Пожарна охрана" при Академията на МВР. През 1991 година го завършва и постъпва на работа в пожарната служба на родния си град Белоградчик. 15 години е бил районен инспектор в град Димово. От 2011 г. е временен началник на службата за пожарна безопасност и защита на населението. Явява се на конкурс, който издържа успешно и след месец и половина професионален курс в София получава назначението си и на титуляр на службата. Такъв е и сега.

В битието си на началник на тази служба не ми остава много свободно време, признава Пламен Петров. И допълва, че рядко праща колегите си сами да гасят пожари. "Аз също участвам в акциите. Но в събота и неделя се отдавам на любимото си занимание - лов. Обходил съм района и като ловец, а това ми помага при огнен инцидент да стигам бързо до мястото", разказва огнеборец номер 1 на Видинско. Обича да помага и в селската работа. И той, и съпругата му Валя са от селата около Белоградчик. От дете съм свикнал със селската работа - мога да ора, да кося, да събирам сеното. Никаква мъжка работа не ми е чужда, признава Пламен. Вечер обаче се отдава на любимите книги. Чете много, от всички жанрове с изключение на любовни романи. Предпочита американски, руски и български автори. В момента го заинтригува Греъм Браун с неговите бестселъри като "Черният дъжд" и "Досиетата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай