Германски стартъп ще прави въздушно такси

Задвижван от 36 електромотора, „Лилиум“ има фиксирани крила, което му дава по-голяма ефективност и маневреност в сравнение с конкурентните таксита дронове

Германски стартъп ще прави въздушно такси | StandartNews.com

Прототип на въздушно такси е развил скорост от над 100 км/ч, като това дава увереност на германския му разработчик „Лилиум“, че може да разшири производствения капацитет преди планираното му пускане в продажба през 2025 г. Фирмата, базирана в Мюнхен, работи по задвижван с батерии самолет, който може да излита вертикално и дава ефективни решения на огромните опашки от пътници при чекиране на летищата и закъсненията при автомобилния трафик. Задвижван от 36 електромотора, „Лилиум“ има фиксирани крила, което му дава по-голяма ефективност и маневреност в сравнение с конкурентните таксита дронове.

„Имаме самолет, който излита вертикално като хеликоптер. Веднъж издигнал се във въздуха, той ускорява право напред, подпомаган от вятъра, и постига много по-висока скорост от автомобилите и от хеликоптер“, казва Даниел Виганд, съосновател и изпълнителен директор на „Лилиум“.

Компанията осъществи тестови полети 6 месеца след първото излитане и кръжене във въздуха на летище в Мюнхен. Засега въздушното такси се управлява дистанционно, но се предвижда и поставяне на пилоти в кокпита, които ще получат сертификати за летателна годност. Създателите на „Лилиум“ твърдят, че самолетът ще може да извършва 300-километров полет над града в рамките на един час, предлагайки „достъпна и нулевоемисионна алтернатива“ на пътуването със самолет, автомобил и влак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай