Гергьоведен. Любими ястия с агнешко

Топ 5 рецепти за празника

Гергьоведен. Любими ястия с агнешко | StandartNews.com
  • Централно място на празничната трапеза има агнешко, задължително присъстват и пресен чесън и салата от свежи зеленчуци. Стариннен обичай повелява трапезата да е на открито. Традиционно подготовката за Гергьовската трапеза започва от вечерта преди големия празник като се замесват обредните хлябове, а рано сутринта на Гергьовден цялата къща украсява със зелени стръкове от здравец, чимшир, коприва, пелин, гергьовче, раззеленени и разцъфнали клони от люляк, бук или глог.Ето и топ 5 на ястията, за Гергьовден.

 

Цяло печено агне

Продукти: агне - 1 цяло, по – тлъсто, сол, мазнина – лой

Приготяне: Почистено и измито под течаща вода агне се подсушава и се натърква добре със сол. Коремният отвор се зашива и се набожда на дървен шиш. Шишът се закрепва на 2 чатала и се върти бавно на 25-30 см от жарта. Пече се така около 3-4 часа. По време на печенето агнето се намазва от време на време с набодена на пръчка лой.По този начин се предпазва да не прегори. Ще познаете, че агнешкото чеверме е опечено, като при набождане на месото около плешката излиза бял сок.Готовото агне се вади и се накъсва при поднасяне. По желание към края на печенето може да топвате лойта в червен пипер и така да мажете агнето.

Кебап по странджанскиПродукти: агнешко месо - 1 кг. от предната част, моркови - 50 гр. /1бр./, целина - 50 гр., зелен лук - 5 връзки, доматено пюре - 1 с.л., брашно - 1 с.л., бяло вино - 200 мл, джоджен, чубрица, черен пипер – млян, магданоз, олио - 100 мл., сол - на вкус

Приготвяне: Нарязаното на дребни парчета месо се задушава в олиото и малко вода докато омекне.След изваждането на месото в същата мазнина се задушават ситно нарязаните лук, моркови и целина. Прибавят се доматеното пюре, брашното, виното и подправките. Връща се и месото.Ястието се залива с бульон или топла вода и се вари до омекването на месото, сваля се от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 

С пресен чесън и зелен лук

Продукти: агнешко месо - 1 кг, зелен лук - 6 връзки, чесън - 1 връзка пресен, магданоз - 1 връзка, олио - 100 мл, джоджен - 1 връзка, червен пипер - 2 ч.л., брашно - 1 с.л., сол

Приготвяне: Агнешкото се нарязва на порции и се слага, заедно с нарязаните чесън и лук, в дълбока тенджера.Добавят се олиото, червеният пипер, нарязаните джоджен и магданоз. Посолява се и се поръсва с брашното.Оставя се на слаб огън до пълна готовност на задушеното агнешко.Агнешкото с пресен чесън и зелен лук е готово.

 

Пълнена плешка

Продукти: агнешко месо - 1 бр. агнешка плешка и около 500 г агнешки дреболии, лук - 3 връзки зелен, чесън - няколко стръка пресен, ориз - 1 ч.ч., червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз - 1 връзка, олио - 150 мл, масло - 125 г, сол

Приготвяне: Почистете добре агнешките дреболии и ги сложете да се сварят добре. Оставете да се поохладят и ги нарежете дребно.Загрейте олиото и сложете да се запържи накълцания зелен лук, а след него и чесъна. Добавете ориза, разбъркайте и сипете дреболиите. Овкусете със сол и долейте 2 ч.ч. от бульона на дреболиите.Разбъркайте, изчакайте оризът да набъбне и прибавете подправките на вкус. Отстранете плънката от котлона.Измийте агнешката плешка, направете й джоб и хубаво осолете навсякъде.Напълнете я с плънката и зашийте с конец. Поставете я в намазнена тава, намажете я обилно с разтопеното масло и червен пипер.Долейте в тавата около 300 мл от бульона и покрийте хубаво с фолио. Сложете пълнената агнешка плешка да се пече за около 5 часа на 150 градуса.

 

Мариновани котлети на фурна

Продукти: агнешки котлети - 800 г, картофи - 4 бр. големи, чесън - 1 глава, зехтин - 1/2 ч.ч. за маринатата + за поръсване, бяло вино - 250 мл, черен пипер - 3 щипки, джоджен - 3 щипки, розмарин - 2 - 3 сушени или пресни клонки, захар - 1 с.л., червен пипер - 3 щипки, лют пипер - 2 щипки, сол - на вкус

Приготвяне: Нарежете агнешките котлети с дебелина около 1 сантиметър. Измийте и подсушете..Пригответе маринатата за месото като смесите бялото вино със зехтина, щипка сол, черен пипер, джоджен, лют пипер и половината от розмарина (само листенцата).Добавете лъжица захар, тя ще направи агнешкото крехко. Разбъркайте и залейте агнешките котлети, така че да са добре напоени от течността, но не е нужно да бъдат изцяло покрити.Оставете да се мариноват за 4-5 часа.Обелете и нарежете на едри парченца картофите, а главата чесън обелете от външния пласт суха обвивка. Скилидките сложете върху дъска за рязане и смачкайте леко с широката част на ножа.В тавичка сипете част от маринатата на агнешкото и сложете картофите и чесъна. Поръсете ги със сол, останалия розмарин и малко червен пипер.Подредете небрежно агнешките котлети върху картофите, полейте с останалата марината, щипка сол, малко вода (около 150 мл) и още малко зехтин.Завийте тавата с хартия за печене и върху нея алуминиево фолио, продупчете на няколко места а ако има капак, използвайте него.Сложете във загрята фурна на 150 градуса за 3 часа. Накрая махнете това с което сте покрили тавата и запечете на 200 градуса докато се получи приятен загар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай