Гъста кал отново спря спасителите в Ораново

Очаква се след няколко дни да стане ясна съдбата на 42-годишния Николай и 35-годишния Иван

Гъста кал отново спря спасителите в Ораново | StandartNews.com

Благоевград. В 03,30 часа тази нощ спасителите и миньорите от нощната смяна в рудник „Ораново" стигнаха до галерия „А", в която се предполага, че са двамата затрупани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Екипите направиха достатъчно голям отвор от обходното трасе към фаталната 64-та галерия.

За съжаление се случи най-лошият вариант – в началото на ръкав „А", който е дълъг 10 метра, е пълно с гъста кал. Всички се надяваха в този участък да няма кална маса и там въглекопачите да са успели да се спасят от свлачището.

„Разчистването на тази кал ще отнеме време. Трябва да направим кръст на връзката между двете галерии. После ще се наложи и укрепване с предпазен гредоред откъм изработка „Б", където стана пробивът, за да гарантираме живота и здравето на спасителите и че няма да тръгне към тях калната маса. Не знаем дали галерия „А" е пълна до края с кал, но е факт, че свлачището е продължило почти до дъното на галерията", обясни управителят на рудника Валери Манов.

Очаква се след няколко дни да бъдат открити и да стане ясна съдбата на 42-годишния Николай и 35-годишния Иван.

Миналия понеделник спасителите се натъкнаха на теч на рядка кал в галерия 64. Тогава те достигнаха до самия пробив, който уби на 16 юли малко след 09,30 часа 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена. Заради непрекъснато свличане на кал спря работата им във фаталната 64-та галерия. Комисия от експерти реши да се прокопае обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителите. Работи се нормално и по план, няма проблем с двата верижни транспортьора, които изтеглят назад въглищата при прокопаването на галерията.

Още преди няколко дни специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на над 300 метра под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан, ще е истинско чудо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай