Гърци купуват български деца за 5 хил. евро

Гърци купуват български деца за 5 хил. евро  | StandartNews.com

София. Съседи на родителите на "русия ангел" Сашка и Атанас от Николаево твърдят, че често продават децата си в Гърция. Мрежата е добре организирана от български митничари и гръцки граждани, които уреждат бременни ромки да раждат в Гърция, след което да продават децата си. Ромите уточняват пред бТВ, че цената за купуване на едно дете е 5 хиляди евро.

„Българи са, да, само гъркът е, който ще купува. Те са от години там, те са мафия, цигари внасят, наркотици внасят, знаят закона, имат приятели на вратите (митницата – бел.ред.). Имат приятели, чакат си смяната да мине, дойде смяната на ред тогава - да те закара бременна да минаваш от вратата, иначе другите смени не дават. Идват, още като те видят бременна- „Какво ще го правиш, в България ще го носиш, ща гладува, тук ще живее хубаво, нормален живот, е богато семейството, аз ги познавам хората, 5 хиляди евро дават, цяла къща можеш да си купиш. Викаш си и ти - аз ще си оправя живота, поне другите 4-те ще си живеят по-богато, няма да живеят в мизерия", казва Надка Чакърова от махалата.

Въпреки че Сашка Русева отрича да е взела пари за малката Мария, съседите разказват, че все пак на семейството е платена малка сума.

„Тая жена, дето изгледала Мария, тя дала някой лев поне на децата, там докато се връщат насам в България да си дойдат", казва Катя Асенова.

Когато Сашка заминава за Гърция, тя вече има шест деца, които в продължение на близо година са живели сами и са оцелели благодарение на подаянията на съседите. От социалните не са ги посещавали.

За последните 3 години Районните прокуратури от Старозагорския окръжен съдебен район са образували 37 досъдебни производства за трафик на хора. В региона 30 лица са били осъдени за трафик на хора, с ефективни присъди „лишаване от свобода".

През тази година прокуратурата работи по 7 производства на трафик на хора. Случаят с откритата в Гърция Мария е първият за Община Николаево.

Милена Дянкова, експерт в ДАЗД, подчерта пред bTV, че продажбата на бебета е акт на организирана престъпност, участниците в който се възползват от уязвимостта на семействата. Освен това законодателството в Гърция не било затегнато и затова създавало пазар на принципа „щом има търсене, ще има и предлагане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай