Гърмен излиза на протест срещу ромските беззакония

Гърмен излиза на протест срещу ромските беззакония | StandartNews.com

Местят митинга заради мач на ЦСКА

Жители на Гърмен излизат на протестен митинг утре от 19,00 часа пред сградата на общината. Намерението на протестиращите бе това да стане в 18,00 часа, но то бе осуетено заради мач на ЦСКА. Армейците гостуват същия ден в Гоце Делчев, където играят срещу местния „Пирин", а двубоят е от 16,00 часа. Футболната среща ще бъде охранявана от доста полицаи и няма как да се осигури полицейско присъствие и в Гърмен. Затова митингът ще започне с час по-късно.

Причината за протестните действия е бездействието на местната власт и на държавата срещу незаконните строежи в ромската махала край село Марчево. „Уведомили сме общината, имаме разрешение за този протест. 1 година след бунтовете ни срещу ромските набези и беззакония нищо не се е променило. Искаме да напомним, че не сме забравили обещанията, които не се изпълниха. Те бяха за ограничаване на кражбите, за край на незаконното строителство в квартал "Кремиковци", за спиране на нелегалното заселване на роми от други краища на страната в ромската махала", заяви Иван Байрактаров, който бе сред инициаторите на миналогодишните протести. Хората ще се обявят срещу бездействието на всички институции, които не направиха необходимото, за да накарат ромите да спазват законите, както го правят останалите български граждани. В махалата продължават да се строят незаконно къщи и колиби. Ще протестираме, докато държавата и общината не решат проблема, твърдят те.

През лятото на миналата година при две акции на ДНСК бяха съборени 10 от всичките 124 незаконни постройки. Със земята бе изравнена и къщата на пастора Иван Айдаров. Някои ромски фамилии, на които бяха блъснати колибите, си направиха нови, които пак са незаконни, уверяват жители на Гърмен.

Гневът на хората отново се надига и нищо чудно този протест да е само генерална репетиция за големия им бунт на 23 май, когато ще има не само митинг, но и шествие. "Ние не сме се отказали от битката срещу ромските беззакония. Категорично сме против да се узаконяват постройките в гетото, защото това е земеделска земя. Всички незаконни колиби трябва да бъдат съборени", категоричен е друг водач на миналогодишните протести – Иван Кременлиев.

Наскоро кметът на община Гърмен Минка Капитанова внесе предложение в общинския съвет за изготвяне на ПУП за квартал „Кремиковци", което бе отхвърлено. „Продължавам да смятам, че това е начинът – да се извърви цялата процедура за узаконяване на постройките. Но някои се опитват да създават излишно напрежение", каза преди дни Капитанова.

Големите протести в Гърмен избухнаха след инцидент на 23 май миналата година, когато група роми от квартал "Кремиковци" нападна трима млади мъже. По чудо в мелето нямаше тежко ранени. Жители на населеното място месеци наред се събираха на площада с настояване държавните и местните институции да си свършат работата и да ги защитят от ромските посегателства. За да се свали напрежението, се блъснаха десетина къщи и колиби. С това приключи акцията срещу незаконните постройки в ромската махала. Жителите на Гърмен настояват да се спази законът и всички неправомерно вдигнати сгради в ромския квартал да бъдат изравнени със земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай