Събота,

Галъп: Светът ще е по-добро място с повече жени в политиката

От: Администратор -
2954
Галъп: Светът ще е по-добро място с повече жени в политиката
A
A
A

София. Светът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени. Това посочват над една трета от респондентите в глобално проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл".

 

На въпроса "Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?" 34% от респондентите посочват, че светът, като цяло би бил по-добър, пише БГНЕС. Само 17% от запитаните са на обратното мнение. Други 41% участници в проучването са отговорили, че за тях няма разлика.

 

Интересен е фактът, че 41% от българите, участвали в проучването, са отговорили, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% са избрали опцията "същият", а 7% отговорили "по-лош". 17% от запитаните българи се колебаят или не са отговорили. Сериозната преднина на "по-добър" пред "по-лош" нарежда страната ни сред видимите поддръжници на идеята за повече жени в политиката, посочват от "Галъп интернешънъл".

 

Близкият Изток и Северна Африка (34%) е регионът с най-висок дял отговори, че светът ще бъде по-лошо място, ако политиците са преимуществено жени, става ясно от проведеното проучване.

 

Присъствието на повече жени в политиката ще има положително влияние върху света - 62%. Това са отговорили по-голямата част от респондентите в Колумбия.

 

Докато 34% от всички респонденти в глобален мащаб вярват, че присъствието на повече жени в политиката ще има положително влияние върху това как се управлява светът, има и конкретни "горещи точки", където числата са значително по-високи. Колумбия отбеляза най-висока подкрепа за жените-политици – значително над средното за Северна и Южна Америка от 41%. Други страни, които показват особено високи стойности в подкрепа на жените в политиката, са Фиджи (53%), Босна (52%) и Швеция (48%). В Афганистан процентите са най-равномерно разпределени между "по-добър" и "по-лош": 36% срещу 35%., посочват от Галъп. 

 

Годишното проучване на "Галъп интернешънъл" се провежда в последните месеци на всяка година. Първото подобно е направено през далечната 1977 г. 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население, са били интервюирани за последното проучване.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички