"Галъп": 61% не са чували за арменски геноцид

"Галъп": 61% не са чували за арменски геноцид | StandartNews.com

На въпроса „Вие лично чували ли сте или не сте чували за Арменския геноцид в Османската империя?" 61% декларират, че не са чували, а 39% са запознати. Това показва изследване по темата за арменския геноцид, направен преди няколко месеца от "Галъп". Най-общо, сред пълнолетните, около 2 милиона от българските граждани, които към момента се намират у нас, са чували за темата, сочат данните.

На въпроса „А според Вас лично трябва ли или не трябва българският парламент официално да признае Арменския геноцид в Османската империя?" мнозинството (60%) заявява, че не знае или не може да прецени. От друга страна - под 10% от всички респонденти са на мнение, че българският парламент не трябва официално да признава арменския геноцид. 31% са на обратното мнение, посочат още от социологическата агенция.

Ако за база се вземат само отговорилите, че са чували за арменския геноцид,66% са на мнение, че българският парламент трябва да го признае, а 6% - че не трябва. При всичките условности и отчитане на сравнително ниската запознатост, това означава, че около 1 – 1.3 млн. са онези пълнолетни българи, за които може да се смята, че знаят за темата и са общо взето положително настроени по въпроса с официалното признаване, пише в сондажа на "Галъп".

Проучването е проведено от 30 януари до 5 февруари 2015 г. по поръчка на Посолството на Република Армения в България. То е представително за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 българи, навършили 18 г.  Те саби интервюирани пряко по домовете. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%, а 1% от извадката се равнява приблизително на 55 хил. души, посочват социолозите. 

Днес отбелязваме 100-годишнина от Арменския геноцид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай