Галактиката ни пълна с мъртви извънземни цивилизации?

Радиация, спиране на еволюцията и склонността на интелигентните форми на живот към самоунищожение са сред причините

Галактиката ни пълна с мъртви извънземни цивилизации? | StandartNews.com

В галактиката Млечния път има извънземни цивилизации, макар че има голяма вероятност повечето от тях да са вече мъртви, сочат данните от проучване.

Учени от Калифорнийския технологичен институт, лабораторията Jet Propulsion на NASA и гимназията Сантяго са използвали разширена версия на Уравнението на Дрейк, което определя вероятността за наличието на извънземен интелект в нашата галактика. Проучването взема предвид различни фактори, които се предполага, че биха могли да видят към обитаема среда и определя, че в нашата галактика може да се е зародил живот около 8 млрд. години след формирането й. Някои от тези цивилизации може да се намирали на 13 000 светлинни години от центъра на галактиката, с около 12 000 светлинни години по-близо от Земята, където хората се смята, че са се появили 13.5 млрд. години след формирането на Млечния път.

Проучването, което все още не е преминало научна рецензия, също така разглежда фактори, които може да са сложили край на тези цивилизации, като излагане на радиация, спиране на еволюцията и склонността на интелигентните форми на живот към самоунищожение, независимо дали това става чрез климатични промени, технологичен напредък или война. Това предполага, че ако в галактиката все още има живи извънземни цивилизации, те най-вероятно са млади, тъй като самоунищожението обикновено става след дълъг период.

"Няма доказателства, които изрично да предполагат, че интелигентната форма на живот в крайна сметка се самоунищожава, но не можем да изключим тази възможност," се казва в проучването, цитирано от profit.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай