Гаф ни товари с такса смет

Собственици на пусти апартаменти заляха с жалби омбудсмана

Гаф ни товари с такса смет | StandartNews.com

София. Гаф може да ни товари с такса смет за имоти, в които не живеем. Това стана ясно от писмо на омбудсмана Константин Пенчев до финансовото министерство. В него той отправя препоръки, свързани с таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, съобщиха от кабинета му.

Пенчев припомня, че законът за местните данъци и такси е променен по негова инициатива. Предложението е направено от шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента, допълва омбудсманът. В закона изрично е предвидено таксата за сметосъбиране и сметоизвозване да не се събира, когато имотът не се ползва през годината. Правилата задължават хората да подадат декларация по образец до края на предходната година в общината, където се намира техният имот. "Така бе преодоляна съществуващата от години несправедливост при определянето на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване", отбелязва Пенчев.

При омбудсмана обаче постъпват жалби. Хората изразяват притеснение, че са получили откази от общински администрации да бъдат освободени от заплащане на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. Мотивът е, че още от Министерството на финансите не е одобрен образец на декларация по Закона за местните данъци и такси.

"Настоявам министър Петър Чобанов да предприеме необходимите мерки за гарантиране на правата на гражданите", апелира омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай