Франция забрани пестицидите, убиващи пчелите

Страната предприема радикални мерки против намаляващата популация на пчелите

Франция забрани пестицидите, убиващи пчелите | StandartNews.com

Франция забрани пестицидите, убиващи пчелите

 

Франция предприе радикални мерки за защита на намаляващата популация на пчелите и стана първата европейска държава, която забрани употребата на пет некотиноидни пестицида.

Решението за забрана бе прието положително от пчелари и природозащитници, но производителите на зърнени култури и захарно цвекло предупредиха, че подобни мерки не могат да ги спасят от други насекоми вредители.

Подкрепяйки решението на Европейския съюз да забрани използването на три неоникотиноида при културите (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам), Франция реши да не спира дотук. Освен посочените по-горе неоникотиноиди в страната вече излизат от употреба и тиаклоприд и ацетамиприд, и то не само на открито, но и в оранжерии.

Синтетичните неоникотиноиди се появяват в средата на 90-те години и са предназначени за заместване на остарелите и по-вредни пестициди. Понастоящем те са най-широко използваните за обработка на цъфтящи култури, като плодови дървета, цвекло и лозя. Но научните изследвания показват, че неоникотиноидите сериозно засягат репродуктивната функция на пчелите, оказват лош ефект върху паметта и ориентацията им в пространството (насекомите не могат да намерят пътя към дома). Освен това инсектицидите могат да предизвикат пристрастяване.

За някои френски фермери обаче доказателствата за вредата от тези препарати не са достатъчни. Представители на най-големия профсъюз на фермерите във Франция, FNSEA, отбелязват, че забраната може да изостри нелоялната конкуренция с европейски и неевропейски производители, което ще доведе до отмяна на забраната за използване на неоникотиноиди. А пчеларят Фабиан ван Хюке, който е загубил 86% от пчелите си през зимата, смята, че въпреки отличната идея това няма да промени ситуацията – според него веднага щом някои неоникотиноиди бъдат премахнати от употреба, те ще бъдат заменени с други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай