Фойерверки за 3 март осветиха небето над "Цар Освободител"

Фойерверки за 3 март осветиха небето над "Цар Освободител" | StandartNews.com

Празнични фойерверки озариха небето над площада пред Народното събрание за финал на официалните чествания на Националния празник на България 3 март. Държавният глава и главнокомандващ на българската армия Росен Плевнелиев проведе тържествената заря-проверка. 

"В основите на българската държавност бе вграден духът на Възраждането с неговото светло чувство за дълг и отечество", каза президентът Росен Плевнелиев в приветственото си слово. "Свободните българи тръгнаха редом с най-прогресивните и демократичните нации, избирайки ясно и категорично европейският път на развитие", заяви държавният глава и подчерта, че 3 март е датата, на която България се завърна на картата на Европа.

„Въпреки тежките и несправедливи каузи на Берлинския договор, те не се отказаха от националния идеал, доказвайки чрез актовете на Съединението и обявяването на Независимостта, че няма да позволят да бъдат отклонени от него", заяви Плевнелиев. Той изрази увереност, че в нашия век на изпитание и предизвикателства, ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем достойни на другите европейски народи.

"Няма да пестим сили, за да опазим и укрепим българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея, дължим го и на нашите деца", каза още Плевнелиев. „Нека пазим и укрепваме българската държавност и европейска перспектива", призова той.

"В днешният празничен ден всеки българин, където и да е по света да се намира, ще издигне българското знаме. Нека, когато над главите ни вятърът развява родния трибагреник, не забравяме, че нашата нация бе лишена от самостоятелност и собствен път на развитие. Ако днес можем да се наречем свободни, не би било възможно без Раковски и Караджата, Ботев и Левски, будителите и възрожденците, строителите на съвременна България. В този ден българите заставаме като един, от подвига на съединението и акта на независимостта. Днес се покланяме пред делото на знайните и незнайте български герои", добави той.

„В този ден сме обиденени в своята признателност и почит към хилядите войни – румънци, финландци, украинци, литовци и други воини, загинали в освободителната Руско-турско война. Подвигът им няма да бъде забравен и българския народ винаги ще се прекланя пред тяхната саможертва", каза още той.

В прегледа на военните части гостите на столицата бяха изложени знамената светини на Българската армия. За първи път зарята се командва от бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част.

На площада се събраха стотици граждани, които носиха националните трибагреници. На церемонията присъстваха патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай