"Фони" тормозят фенове

"Фони" тормозят фенове | StandartNews.com

София. Доскоро единственото, което можеше да дразни на рок концерти, бяха подпийнали и непокорни меломани. Но новата досада са така наречените смартфони, айфони и изобщо "фони". Повечето хора сякаш изобщо не следят какво става на сцената, а живеят във виртуалното пространство, в което апаратите им ги отвеждат. Някога на стадионите имаше море от ръце със запалки, а сега - от светещи мобилни устройства. Ето няколко неща, които е добре да не правим на рок концерт.

Спри да щракаш

Разбираемо е. Искаш да се изфукаш на приятелите си във Фейсбук и Туитър, че си посетил яко шоу. Ок. Направи снимка. Направи пет. Но моля, не прекалявай със 77! Защото често пъти тикаш камерата си пред лицето ми и не виждам. Даже не изглеждаш като човек, който се наслаждава на зрелището, докато се занимава с това. Вниманието ти е фокусирано в снимките. И какъв е смисълът от тях, като си толкова далеч от сцената! Няма да струват нищо. Вероятно и никога няма да ги погледнеш. И нали виждаш типовете с големи камери отпред, които снимат с професионалните си апарати. И няма нужда да записваш шоуто на айфона си. Защо да гледаш през малкия екран концерт, за който си дал толкова пари, за да попаднеш на стадиона или в залата?

Прибери камерата навреме

Ако си най-отпред на сцената, не снимай със светкавица, защото това дразни изпълнителите. Надали искаш да получиш негативен поглед от любимците си. Не забравяй да сложиш дъждобран в чантата. Дори да е лято и купонът да тече в голяма жега, нищо чудно и да запръска.

Не проверявай имейла си на всеки три минути

Не проверявай имейла си на всеки три минути - освен ако не си хирург или пожарникар. Всичко друго може да почака. Изживей си мига! Кефи се на шоуто! Похарчил си солидна сума за него. Можеш да си пишеш с приятели, когато се прибереш. А и телефоните имат много дразнещо светене, докато цъкаш из менюто. За Бога -просто го изключи!

Ограничи бърборенето

Може да не харесваш дадената песен, може да си се отегчил, може да са те довели насила на концерта. Но дрънкаш през цялото време и чувам всяка дума. Това побърква. Моля, млъкни. Колко много пъти вместо концерта, се чуват само разговорите на хората наоколо. Не само ми блокират гледката, когато си допрат главите, за да си изкрещят диалога, но и чувам всяка тяхна дума прекалено ясно. Идете на кръчма след шоуто. Или под някой дъб. И си говорете до изгрев, ако щете. Не ме интересува - стига да не вдигате шум по време на шоуто.

Без обсъждане

Не всички изпълнители са като Род Стюарт, Били Джоуел или Том Пети, които забиват хитове и само хитове. Нийл Йънг и Ван Морисън, примерно, са непредсказуеми. И това е страхотно. Затова не хленчи на висок глас, че любимото ти парче е подминато. Забавлявай се! Нима не си чул стотици пъти Brown Eyed Girl и Southern Man?

Никога пръв

Изобщо не е добра идея да влизаш с първите. Тълпата може да те смачка. А и ако си залепен за бариерите пред сцената, нямаш никакъв шанс да мръднеш до края на концерта. Даже и да ти се наложи. За какво ти е такова притеснение. Макар че има откачалки, дето толкова държат да са отпред, че 5 часа дори не ходят до тоалетната. А ако си отзад - имай уважение към стоическото търпение на първите и не ги бутай и натискай, ако си закъснял.

Без поръчки на хитове

Виж, и аз се надявам "Аеросмит" да изпеят "Любов в асансьора", ще бъде супер, но отсега ти казвам - не ми го крещи в ухото. В повечето случаи сет листата е определена, ясна, прошнурована и пронумерована - хората ще си изпълнят песните така, както са си решили. И няма защо да ни поздравят с парчета от 100 години. Не е яко.

Без пиянство

Често на големи концерти някои хора не успяват да овладеят радостта от близката среща с идолите си и се напиват още преди да влязат в стадиона. Въздържай се. След това околните ще отнесат последствията от изцепките ти - ще им мирише и не само. Не бъди егоист.

Без крясъци "Седни"

Това е проблем в залите или в театрите, когато не знаеш дали да се изправиш, или да си седиш. Има хора, които създават напрежение. Едните викат: "Седни си", другите ги пращат на майната им. Някои се изправят само защото тези пред тях са прави и не могат да виждат. Този хаос трябва да спре. Ако всички пред теб са седнали, стой и ти на мястото си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай