Фестивалът на носията в Жеравна

Фестивалът на носията в Жеравна | StandartNews.com

В котленското село Жеравна хиляди българи от всички краища се веселят, пеят, свирят и танцуват по повод Фестивала на носията, който се провежда традиционно всяка година, предаде БГНЕС.

И тази година българите не пропуснаха фестивала край местността Добромерица край Жеравна. Всяка година той се провежда през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Любопитното е, че чрез фестивала на носията се пресъздава начинът на живот на българите отпреди 100 години.

На фестивала е обичай да се представи традиционна българска сватба, автентични хора, народно борби и приготвянето на вкусни гозби. Едно от условията на фестивала е, че всеки от присъстващите трябва да е облечен в народна носия или ако няма – в облекло от началото на XX век.

Понеже фестивалът е международен, гостите от чужбина могат да се облекат в носия, представяща тяхната страна. По време на фестивала е забранено внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса.

Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. Фестивалът е създаден през 2008 година и е тридневен - петък, събота и неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай