Фен на Каравелов води БСП в Пирин

Емил Костадинов остави строителния бизнес, за да се върне в парламента

Фен на Каравелов води БСП в Пирин | StandartNews.com

Емил Костадинов притежава една голяма сила - умее да печели доверието на околните. Защото е земен, честен, обективен и интелигентен. И дори политиката не успява да го промени.

Благоевградчанинът, който е зодия Лъв, е бивш депутат от БСП в периода 1991-1997 г., а от 1988 до 1990 г. е зам.-кмет на община Благоевград. В момента е водач на червената листа в Пиринския край за 42-рото народно събрание.

След напускането на парламента се захваща с частен бизнес, строителният инженер и конструктор е завършил ВИАС. По негови проекти и под ръководството му са изградени стотици жилищни, обществени и промишлени обекти.

Дълго време не се занимава активно с политика, но никога не се дистанцира от нея, следи внимателно какво се случва и анализира процесите. Миналата година се връща сред съпартийците си с гръм и трясък. Избран е за член на Националния съвет на БСП, а месец по-късно и за секретар. След още месец става лидер на партията в Пиринския край.

"Голямата причина да се завърна в активната политика е желанието ми да се противопоставя на тенденцията на отдалечаване и игнориране на хората от процеса на вземане на политически решения. Резултатът е, че във властта и администрацията са спуснати лица, които се поддават на външен натиск. А на мен ми пука за сънародниците ми, съдбата им не ми е безразлична", твърди 56-годишният партиен лидер. И нарушава 15-годишния ритъм на професионалната си кариера, на бизнеса си, за да се опита да бъде полезен на останалите. Защото диференциацията в обществото и безперспективността са ужасяващи. И са необходими спасителни действия.

Според него мисията на БСП е да изиграе националната си роля и да стане естествен обединител на най-широки обществени слоеве, за които бъдещето на България е приоритет. Уверява, че властта сама по себе си не го вълнува. Но тя дава възможност да застанеш на страната на хората и да направиш нещо за тях. "Още един мандат за ГЕРБ ще е катастрофа за страната. Тази партия няма шанс да управлява отново, но има шанс да получи силен резултат на изборите. За мен ГЕРБ е патология на политическия и обществения процес, те достигнаха дъното. Отнеха достойнството, перспективата и свободата на българските граждани. Тази свобода, която дойде като завоевание след 1990 г.", споделя Емил Костадинов.

Любимият му политик е Петко Каравелов, много го харесва, тъй като е бил истински държавник, с мисъл за народ и родина. "Той е казал преди повече от 100 г.: "Най-добрият лек за повечето, ако не за всички злини, е свободата." За него Атанас Буров разкрива, че е единственият политик, който не е откраднал нито една стотинка. Каравелов твърди, че на власт се идва с партия, но се управлява с морал и закони, а ГЕРБ не уважаваше нито морала, нито законите. Затова сме длъжни да победим, за да преодолеем безотговорното им управление", казва кандидат-депутатът на БСП.

За Костадинов най-важно е семейството му и веднага след това са приятелите. Всичко друго е далеч на второ място. Съпругата Анушка е архитект по професия. Тя е най-добрият му приятел, негов съюзник, който винаги пази тила му. Семейството има две деца - дъщеря и син. С тях обича да пътува в страната и чужбина. Подаряват си десетина дни, в които да опознаят поредното непознато място в света. По този начин релаксират от забързаното си ежедневие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай