Фатален петък 13 за двама свидетели по "Октопод" (ОБЗОР)

Фатален петък 13 за двама свидетели по "Октопод" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само 10 дни след атентата срещу Алексей Петров с гранатомети

Георги Цветанов катастрофира, Пламен Устинов бе посечен с брадва

Петък 13 се оказа фатален за двама от ключовите свидетели по мегапроцеса "Октопод", който стартира отначало в специализирания наказателен съд. Докато в съдебната зала течеше заседание по делото с главен подсъдим Алексей Петров, стана ясно, че един от най-важните свидетели в процеса - банкерът Георги Цветанов, е загинал в жестока катастрофа между Бургас и Стара Загора. В следобедните часове пък при селска свада в тетевенското село Гологово сериозно пострада от удар с брадва в главата друг важен свидетел по делото - Пламен Устинов. Към момента двете събития изглеждат абсолютно случайни и без връзка помежду си.

Цветанов е карал с несъобразена скорост и е самокатастрофирал с управлявания от него "Фолксваген Голф". Получил е фрактура на черепа и е починал на път за болницата. Устинов пък е атакуван в дома си от съселяни, които са го посекли с брадва пред очите на съпругата му. Трагичният инцидент се случва само 10 дни след атентата срещу Алексей Петров, срещу когото стреляха с два гранатомета край дома му в столицата.

Цветанов е бивш шеф на плевенския клон на бившата Първа частна банка и е бил разследван след фалита й. По-късно се заема със собствен бизнес и започва да търгува със захар.

По време на кризата през 1996 г. една от фирмите му продава около 5 хиляди тона захар на фирма "Дискавъри". Но не си получава парите - близо 2,5 млн. долара. Тогава Цветанов се жалва на плевенчанина Русалин Русалинов, който е приближен на Алексей Петров. Така двамата се запознават, като банкерът иска от Алексей Петров да респектира собственика на "Дискавъри" Стоян Николов да му върне парите. По делото "Октопод" Цветанов дава показания, че Петров го е бил с лопата и "лекувал с нож, лопата и пистолет". Защитата на Алексей Петров пък разпространи информация, че в банкерския си период свидетелят Цветанов рязко се е замогнал. Оказа се, че е бил подлаган и на натиск. През април Висшият съдебен съвет временно отстрани от длъжност обвинителя на Окръжната прокуратура-Плевен Димитър Захариев, защото е оказал натиск върху Цветанов. Тогава обвинителят принудил свидетеля да се отрече от предходните си показания и да набеди наблюдаващия прокурор по делото, Светлозар Костов, в престъпление срещу правосъдието.

Устинов също е интересен свидетел. В показанията си от 2012 г. той твърди, че Алексей Петров поръчал убийствата на Васил Божков, Гриша Ганчев и на друг свидетел по делото - Валентин Шотев. Преди три години след негови разкрития за заплахи от страна на Петров на последния беше променена мярката за делото срещу него и продължиха престоя му в ареста. Днес около 13.30 часа на телефон 112 е подаден сигнал от съпругата на Устинов, че е нападнат и удрян с брадва. Устинов се спречкал със свой съселянин, счупил стъклото на автомобила му, след което съселянинът взел брадвата и нанесъл удари в главата на Устинов. В инцидента се включили и двамата им синове. Пострадалият е откаран от Спешна помощ в Тетевен, където е прегледан. Бил е в съзнание, има сериозни удари по главата и в областта на шията. Транспортиран е в болницата в Плевен.

Няма опасност за живота на Устинов

Няма опасност за живота на докарания пациент от село Глогово, категоричен бе малко след 16 часа говорителят на плевенската университетска болница Момчил Цветков. По думите му Пламен Устинов има рани по главата от брадва, които са зашити в спешното отделение. Той е строго пазен от полицията и пиле не може да прехвръкне до него, разказаха очевидци. Според тях Устинов е бил придружен от притеснени роднини, които говорели, че е станал жертва на свада, породена от отдавна тлееща вражда.

По разкази на очевидци, свадата между Пламен Устинов и съседа му М.А. започнала на улицата в селото. В разгара на препирнята Устинов счупил стъклото на колата на своя комшия. В разправията се включили и синовете на двамата. Единият ударил Устинов, след което самият той бил цапардосан по главата от сина на Устинов. Удареният младеж също е транспортиран в болница.

Делото се заплете в интриги

Мегапроцесът "Октопод" стигна почти финала в Софийския градски съд, но не успя да приключи. Делото се заплете в сериозни интриги, които разклатиха самата Темида. Първоначално процесът се гледаше от скандалната съдийка Румяна Ченалова. След замесването й в скандала с "гнилите ябълки" и отстраняването й от работа делото "Октопод" тръгна наново в спецсъда. Там пък не по-малко скандалният прокурор Светлозар Костов също се наложи да се оттегли. Костов си направи самоотвод през септември, като изтъкна като причина това, че вече не може да е безпристрастен по делото. Обясни, че през юли тази година пресцентърът на прокуратурата е разпространил съобщение, че плевенският прокурор Димитър Николов е натискал свидетеля по делото Георги Цветанов да промени показанията си и да обясни, че при първоначалните си такива е бил притискан лично от Костов. "Видно е, че се опитват да ме дискредитират", каза Костов и допълни, че опитът на колега да го натисне трудно може да го остави безпристрастен. Съдът уважи молбата на Костов и го освободи от процеса. Едно от обвиненията на Алексей Петров пък отпадна заради изтекла абсолютна давност.

Алексей обяви $100 000 награда за стрелеца с гранатомета

Златко Баретата и Петров се прегърнаха дружески в спецсъда

Алексей Петров обяви, че дава 100 хил. долара за достоверна информация, която да помогне за разкриването на извършителите и поръчителите на атентата. Той съобщи за наградата днес в спецсъда преди началото на делото "Октопод". Петров подчерта, че анонимността на източниците ще бъде абсолютно гарантирана. "Позволете ми преди всичко да благодаря на полицията за огромните усилия, да кажа, че имам пълно доверие на полицията и вярвам в благоприятния изход", каза още той. От думите му стана ясно, че води паралелно разследване с МВР, а информацията, която очаква да му бъде предоставена, ще подпомогне официалното разследване на опита за покушение срещу него. След заседанието Петров се засече пред залата със Златомир Иванов - Баретата, който също има дело в спецсъда. Двамата се поздравиха дружески. Иванов обвини определени медии, че пишат глупости във връзка с атентата и отрече да се занимава с търговия с наркотици. Делото срещу Петров продължава с разпит на свидетели. Основното обвинение срещу него е за сформиране и ръководене на банда за рекет и принуда с участието на още 4-ма души, която действала между 2004 и 2010 г. Другите обвинения са за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и че е поръчал на Марчело Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит.

Обявиха телефон и мейл

За обявената награда за разкриване извършителите и поръчителите на терористичния атентат срещу Алексей Петров на 29 октомври 2015 година можете да звъните на 02/ 91 166 и на 00972505274425, или да пратите информация e-mail: [email protected].

Съпроцесник се спаси от Темида заради гаф

Спецсъдът прекрати делото срещу Антон Петров-Хамстера, шофьора му Цвятко Цветков и Мистър България 2003 Мирослав Йончев за сводничество. Делото бе образувано по материали от мегапроцеса "Октопод". Но гафът лъсна още на първото заседание на 9 ноември. Причината за прекратяването е, че тримата са поискали прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда, тъй като са следствени повече от 2 г. Държавното обвинение обаче не могло да спази срока. Той е изтекъл на 12 септември. Два дни по-късно тримата поискали прекратяване. В крайна сметка прокуратурата внесла обвинителния акт, но на 23 септември. На 2 октомври, когато насрочвал дата за съдебния процес, съдия Емил Желев уважил молбите на тримата за прекратяване на делото срещу тях. Подсъдими останали само Виктор Иларионов и Николай Пиронков. Те се явиха днес в съда, но делото не тръгна, защото основният свидетел Ралица Тодорова не дойде.

Петров: Съжалявам много за човека

"Съжалявам много за човека Георги Цветанов. За първи път от 6 години влязохме в сферата на правото в този съд. До момента всичко по делото беше монтаж. За първи път виждам, че прокурорите търсят истината". Така Алексей Петров коментира пред агенция ПИК катастрофата, в която загина Георги Цветанов.

"Още веднъж мога да кажа, че съжалявам искрено за човека и за това, че не може да дойде сега, когато го няма Светлозар Костов и когато се търси обективната истина, за да каже свободно какви са били нашите взаимоотношения в действителност", допълни Петров.

Търсят и атентатора на Баретата

Все още се търси и атентаторът, който простреля Златомир Иванов - Баретата на влизане в сградата на Съдебната палата в София на 29 януари 2013 г.
Тогава Иванов имаше няколко огнестрелни рани в корема и крайниците, а един от охранителите му беше ранен. Делото вече е в спецсъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай