Фандъкова готова да подпише договора за битови отпадъци

Фандъкова готова да подпише договора за битови отпадъци | StandartNews.com

Правец. Заплахата да загубим парите от Брюксел за изграждане на завода за битови отпадъци е минимална. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод изказаните притеснения от вицепремиера Зинаида Златанова, че общината бави подписването на договора с фирмата-изпълнител.

След обжалването на процедурата от участници в нея, вече има решение на Върховния административен съд. То потвърди избора на комисията на столичния общински съвет и това вече може да даде ход на проекта. Оказва се обаче, че жалби са изпратени и до Брюксел.

"За такъв сериозен проект сме длъжни да дадем всички отговори, които чака от нас Брюксел", коментира Йорданка Фандъкова. Затова общината е изпратила необходимите документи, които доказват коректността на референцията, която избраната фирма е представила, както и писмени уверения от Германия, където избраната фирма е вече изградила подобни инсталации за третиране на битови отпадъци. Договорът ще бъде подписан веднага след получаване на отговор от ЕК. Нека да имаме търпение", обяви Фандъкова. Кметът на София коментира и намаления рейтинг на държавата. По думите й това неминуемо ще се отрази и на рейтинга на столицата.

Преди ден "Стандард енд пуърс" понижи прогнозата на рейтинга ВВВ от стабилна в негативна. За щастие през 2014 година София няма да прави нови заеми, но в бъдеще тази понижена оценка ще оскъпи цената на финансиране на нашите проекти", заяви Фандъкова. За всички планирани инвестиции през 2014 година общината вече е осигурила необходимото финансиране. От общо 700 милиона лева капиталова програма, 468 милиона лева са безвъзмездна помощ от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай