Фалира любимата ловна резиденция на Тато (СНИМКИ)

Нямало мераклии да я посещават

Фалира любимата ловна резиденция на Тато (СНИМКИ) | StandartNews.com

Една от любимите ловни резиденции на Тодор Живков – „Търсава“ край Ябланица, фалира.

Хижата, която е била построена през 1980 г. само за една година по заръка на бившия Първи, вече не функционира. Тя била на загуба. Тя е била продадена на частен собственик през 2016 г. След това е направен значителен ремонт, но въпреки вложените средства така и не излязла на печалба.

В момента не посреща гости въпреки отличното си местоположение и чудесните възможности за отдих и лов, които предлага.

Резиденция „Търсава“ се простира на около 5000 хектара. Към нея принадлежат и две езера, подходящи за риболов, които са били на разположение на почиващите по всяко време. В района при естествени условия се развъждат животни, които са предмет на ловен туризъм. Именно биоразнообразието навремето привлякло запаления авджия Тодор Живков в района, съобщи Лупа.

За целите на ловния туризъм по негова идея там са били изградени специални съоръжения, предоставящи на ловуващите отлични условия за наблюдение и отстрел на различните видове дивеч. Самата сграда е със застроена площ над 2 хиляди квадрата. Разпростира се на три нива – сутерен, първи и втори етаж. Посрещала е своите гости в 5 апартамента, 4 двойни стаи и 2 туристически спални с по 9 легла всяка. 

Два от апартаментите са обзаведени с камини, а баните в тях са изключително големи, оборудвани с вани, душ кабини, мивки и тоалетни. Те са били ползвани лично от Тодор Живков и най-приближените хора от дружинката му. Както в апартаментите, така и в останалите стаи обзавеждането е уникално, изработено основно от дърво, и е съхранено от епохата на социализма. 

По стените пък и досега прашасват десетки ловни трофеи. До резиденцията се стига по нормален проходим през цялата година път, а има и изграден паркинг за удобство на гостите, който вече пустее, пише "Ретро".

Преди да затвори врати, хижата е била посещавана основно през уикендите. Цените били символични, но въпреки това напливът не бил голям. Стопаните се опитвали да привличат клиентела и в ресторанта, който има панорамна тераса с гледка към връх Мургаш, фолклорна програма и богато меню, но и тази стратегия не сработила. Подобна е съдбата на повечето резиденции на Тодор Живков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай