Фадромите от преспите дежурят и за свлачища (ОБЗОР)

Фадромите от преспите дежурят и за свлачища (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ген. Михов иска обучение на населението за действия при кризи

Техниката, изкарана да помага в бедстващите заради обилния снеговалеж райони, ще остане по места в готовност да помага и при свлачища. Това обяви в Народното събрание министърът на регионалните развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Машините ще дежурят и през пролетния, и през летния сезон, заяви тя. Най-застрашени са протеженията на пътните мрежи в Родопите, както и пътищата в Смолянска, Пазарджишка и Кърджалийска област.

"Идеята е, ако има свлачища, да се реагира бързо, а пътищата там да бъдат разчиствани на момента дори през лятото. За най-критичните райони ще бъдат осигурени допълнителни съоръжения, за да не се застрашава животът на пътуващите", обясни Павлова. Ведомството ще изгради и полутунели на пътя Кричим - Доспат. В момента се разработва и цялостна програма за превенция от наводнения и свлачища. Лиляна Павлова посочи още, че се очакват и повишения на нивата на реките.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък заяви от своя страна, че подопечното й ведомство ще инициира промяна в нормативната уредба за разширяване на просеки при електрическите стълбове. "Около 50% от повредите може би нямаше да се случат, ако имаше по-голямо разстояние", смята тя.

"Държавата е тук, държавата е на мястото си. Важното е да се обединим и да намерим начин да се синхронизираме и да работим заедно, а не да политиканстваме", каза пред депутатите Павлова. И допълни: "Чуваме критики, че държавата я няма - това не е вярно. Преспите са над 3 метра, навяванията са огромни, съчетано с огромния сняг, множеството дървета и липсата на еленергия създава предпоставки за невъзможност с магическата пръчка да се изчистят нещата".

Вицепремиерът Меглена Кунева също даде висока оценка за работата на държавните органи.

В хода на дебата зам.-председателят на групата на АБВ ген. Михо Михов се обяви за закон за обучение на населението за действия в аварийна ситуация. "И по екрана, и министрите видяха, че населението масово не се включва да помага и на военните, и на онези, които са дошли, за да ги извадят от преспите", коментира той.

Баракова с изява, пита за срутищата

Независимата депутатка Ана Баракова излезе за първи път на трибуната в Народното събрание. Това се случи по време на изслушването на четирима министри заради бедствията след обилните снеговалежи, на което тя отправи питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "Моят въпрос е свързан с очакванията за активизиране на още свлачища и срутища в бедстващите райони, по пътната мрежа в област Пловдив и действията ви в тази посока", каза от трибуната Баракова.

Още седмица без ток в Родопите

Вадят с трактор болен през преспите

Още седмица десетки села в Родопите ще останат без ток. Това прогнозира областният управител на Смолян Недялко Славов в четвъртък.

Над 60 села шести ден вчера бяха без електричество, а някои от тях са изцяло откъснати от света. Критична точка в областта остава да бъде община Баните, където пораженията върху мрежата са много сериозни. От 101-ви Алпийски батальон дори беше пратен агрегат, който да захрани с ток дома за възрастни хора с психични проблеми в Петково, където живеят около 100 болни. Опасност от наводнения засега няма, следим внимателно нивата на реките и язовирите, заяви още Николов.

Още по-тежко е положението в Кърджали, където без ток са 218 села, а до 130 няма достъп. От сряда спасители и медици газят преспите, за да стигнат до махала Лъжичник на крумовградското село Бук, където има сърдечно болен. В четвъртък те са стигнали до болния и ще го извозят с трактор до болница. Екипите на пожарната и Спешна помощ са пробили пътя до с. Синчец, за да извозят пациентка с инсулт до Кърджали.

Междувременно миньори от Горубсо-Мадан започнаха отводняване на рудниците. Те бяха без ток пет дни, помпите не работеха, а щетите са за милиони левове. Най-пострадал е рудник "Върба-Батанци", където още няма ток.

Села край Благоевград също са в страх от порои заради отсечени дървета от горските фирми, алармира кметът на Самуилово Кирил Стоянов. "Предприятията правят безразборно горски пътища и секат дървета, така образуват реални дерета", каза селският управник. Според него при по-силен дъжд и при снеготопене водите ще потекат надолу и ще залеят населените места.

Пращат суперлинейки на планинските медици

Две високопроходими линейки ще бъдат предоставени на Спешна помощ в Смолянска област, обещаха зам.-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и Адам Персенски.

"Приемаме като наша задача дали ще бъде с бюджетни средства или с европейски пари, наистина да осигурим истински високопроходими санитарни автомобили. Защото тези, които в момента се водят 4х4, май не са точно 4х4 или не се държат като такива в тази обстановка", коментира д-р Ваньо Шарков.

Трудови обезщетения при бедствия

Работниците, които не са успели да стигнат до работните си места заради природни бедствия, имат право на обезщетение, напомнят от инспекцията по труда. Фирмата трябва да плати 50% от брутната заплата на възпрепятстваните служители за времето, през което те не са били на работа. Ако тези хора са участвали в спасителни работи, трябва да получат пълния размер на възнаграждението си. Те обаче трябва да представят документ от кметството или друг държавен орган. При затворено повече от 5 дни предприятие заради природни стихии работодателят може да пусне служителите си в отпуск, без да е необходимо тяхното писмено съгласие. Овладяването на последиците са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагане на извънреден труд. Той обаче трябва да се заплати, посочват трудовите инспектори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай