Език мой, приятелю мой

Език мой, приятелю мой | StandartNews.com

С "Бойко Борисов. (В) първо лице" издателство Ludite започва поредица с цитати на лицата, оставили трайна следа в най-новата ни история

Verba volant, scripta manent. "Думите отлитат, писаното остава" гласи латинската сентенция. Смята се, че я е изрекъл римлянинът Гай Титий пред Сената през II век пр.н.е., като предложил използването на писмени документи в обществените дела, защото произнесените думи могат лесно да бъдат забравени. Така, макар и частично, намираме някакво обяснение за прехода от устна към писмена реч, докато недоразумението, наречено ПРЕДИСЛОВИЕ, продължава да тежи над невинния читател, който се чуди какво ли, аджеба, е имало преди словото. По-малко невинните читатели добре знаят, че предисловието в началото на книгата се пише накрая, когато тя е завършена. Така или иначе следващите уточнения и уговорки са важни.

Казаното от Бойко Борисов е историческо и ценно, защото представя България в конкретен период, и един ден ще говори по-добре от учебниците за случилото се в националната политика в началото на ХХI век. Произнесеното от първо лице не позволява редакторска намеса, манипулиране или изкривяване, затова е предпочитан източник от историците.
Тази книга има за цел да покаже автентичния Борисов и пътя, който той извървява в рамките на 14 години - от юли 2001-ва до юни 2015-а. Тя припомня забравени, но важни слова, които очертават релефно образа на днешния министър-председател и дават информация за политическата и икономическата ситуация в България.
Съставителите са ползвали само официални публични източници - съобщения на правителствената пресслужба, публикации в национални медии и официалната страница на Борисов във Фейсбук, като са се постарали точно да ги цитират - в неутрален контекст и според публикациите.
След консултация с юристи в книгата са използвани и фрази от подслушани разговори, които са публикувани във всички централни медии и чиято автентичност е потвърдена от прокуратурата чрез официалните разследвания на подслушванията и търсенето на виновни за тези деяния. Подслушаните разговори са потвърдени от самите участници в тях нееднократно пред медиите.

Бойко Борисов: Началникът гледа кой какво е направил

- Съревнованието беше между мен и никой.

Пред журналисти, след като е спечелил 40 процента в класацията на Дарик радио за "Политик на 2008" - 29 януари 2009 г.

- Когато си счупих крака, пред дома ми дойдоха шест врачки - такива, които само като го пипнат и си готов. Не може да ги изпъдим като оси.
Пред Би Ти Ви, 16 септември 2009 г.

- Нямам личен живот, ям само вечер и така пестя.
В отговор на репортерски въпрос как пести по време на криза, 6 октомври 2009 г.

- Аз съм си.

На журналистически въпрос дали ще стане футболист на годината като изпревари Димитър Бербатов, 29 ноември 2001 г.

- Отдавна съм казал: Шекспир е измислил театъра да се движи, а не да седи на едно място и да чака заплати

От стенограма на Министерския съвет, 21 май, 2010 г.

- И от мен да знаете - не гледайте телевизия, не слушайте радио, не четете интервюта и въобще не може да ви ядоса никой (...). Въобще не ми трябвате медиите - нали виждате как си ме посрещат хората. Социологията я виждате...

Към журналисти след пускането в експлоатация на 5-километров път до Гигенския манастир, 10 май, 2015 г.

- Не съм бил още там. Ако някога отида, ще ти се обадя оттам. Може би е скъпо, ама ще звънна да ти кажа накъде да хванеш - към рая или към ада. Може па да е хубаво. Представи си, че тук е адът.

В предаването "Всяка неделя" на въпрос "Какво е адът", 21 юли, 2002 г.

- Нека се подиграват, той, Началникът, гледа отгоре кой какво е направил.

Пред журналисти в отговор на въпрос дали ще засади магнолии в Гигенския манастир - шега със снимките му с магнолии от дома му в Банкя, 28 април, 2015 г.

- Ако бъда избран за кмет, за две години София ще заприлича на Мюнхен и Виена.

Обещание пред избирателите в София, октомври, 2005 г.

- Няма любов, Габриела, само работа за мен.

Към дете на работник във ВМЗ Сопот, 28 януари, 2013 г.

- Аз работя по-добре с жени.

Пред журналисти - защо предлага Цецка Цачева за председател на парламента, 12 юли, 2009 г.

- И в най-лошите си сънища не сте мислили, че ще дойда аз.

Към строителите на магистрала "Люлин", 3 септември, 2010 г.

- Думите отлитат, построеното остава.
При инспекцията на строежа на пътен възел Яна, 24 октомври, 2012 г.

- Даваме пари за здравеопазването колкото за десет магистрали "Тракия", че и отгоре, а пак не стигат...Говорих с позната, която получава по 40 000 лева на месец от касата за скъпоструващо лекарство. Това е моята заплата за 10 месеца. И тя недоволна от здравеопазването. Чак се ядосах!

На форум за здравната реформа, 23 юни, 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай