Евстатиев прелъстил малката Ирина с водка в сока

Евстатиев прелъстил малката Ирина с водка в сока | StandartNews.com

Стрелча вдига митинги срещу бившия кмет, пишат до Цацаров за справедлив процес

Тя му викала чичо Иван, била срамежлива и пълна отличничка

Бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев е сипал водка в сокчето на 9-класничката Ирина, след което се е възползвал сексуално от момичето. Това е основната версия, по-която работят разследващите, твърди вестник "Марица". От петък насам курортното градче е като буре с барут, откакто стана ясно, че екскметът се е съвокуплявал с дъщерята на бившата си секретарка, като преди това я привел в безпомощно състояние. Прокуратурата вече му повдигна обвинение и го прати за 72 часа в ареста. "Ако се появи в Стрелча, жив няма да излезе", заканват се мъже и жени на групички по улиците.
Според криминалисти, момичето е било напълно опиянено и въобще не е разбирало какво става с него. Евстатиев е близък до семейството на Ирина, познава я от дете, майка й Христина Белухова доскоро беше сред най-доверените му хора, а и допреди три дни може да се каже, че бяха приятелски семейства, коментират местните. Ирина дори водила последната му предизборна кампания, пременена с тениска с неговия лик.

Съучениците на момичето пък не могат да повярват, че това се случило в техния град. "Знаем го кмета, 4 години всеки ден сме го виждали, Ирина му казваше чичо Иван, разказват момичета и момчета от местната гимназия "Кирил и Методий". Категорични сме, Ирина не пие, тя е тиха, доверчива, спокойна, досега не сме я виждали в конфликтна ситуация. Той се е възползвал от доверието й, в шок сме, пали се 11-класничката Димитрия Дескова. Искаме справедливо наказание, а не както стана във Враца, проплаква от яд Димитрия. Аз и колегите сме озадачени. Дано не се отрази на психиката и бъдещето на ученичката, опасява се директорът на гимназията Ганчо Грозев. И той потвърждава, че Ирина е "лъчезарно момиче и много красиво, пълна отличничка".

Откакто се върна като кмет на Стрелча през 2011 година, Евстатиев все в общинския хотел живее, въпреки че има къща. "Сега разбрахме какви ги върши там", гневят се няколко мъже на цигара пред общината. "Три часа в петък се е гаврил с детето и то посред бял ден", не могат да повярват хората. "Към 13 часа Ирина е приключила занятия, а шофьорът на Евстатиев чакал отпред, след което я отвел в хотела и там вече...", връщат се с недомлъвки към миналия петък хората. Впрочем хотелът е точно срещу гимназията. В Стрелча се говори, че след като момичето се посъвзело надвечер след "веселбата", скочило и избягало, а шофьорът на Евстатиев тръгнал да я гони. Тя обаче вдигнала скандал на улицата и онзи се уплашил и я оставил. "Иван е богат, пак ще се измъкне. Чухме, че е завещал на новия кмет 1 млн. дългове в общинската хазна, къде мислите, че са отишли тези пари", прогнозира продавачката Недялка Тодорова.

От петък насам никой не е виждал семейство Белухови из града. "Прибраха се, голяма мъка ги споходи, сега момичето как ще погледне хората в очите, знаете как е в малкото градче", заговаря пенсионерката Гълъбина Стоева. Ирина не е на училище, а майка й, която е секретарка и на настоящият кмет Стойно Чачов, също не беше вчера на работа. Обяснимо е, защитават я колегите й от общината.

"Гъз глава затрива. Този човек си изтри миналото, зачеркна си и бъдещето", разсъждават старците в местно бистро. Как можа, толкова неща направи за града и тъкмо му вземхе уважението, да се изплюе на всичко, клатят глава хората. Иначе признават, че като кмет действал със замах. Печелел проекти по европрограми, но най-видимите резултати са в центъра - целият площад е окичен с паметници. От хан Аспарух през освободителя на града полк. Тимирязев до маршал Жуков. На всички има табелки със спомоществователите и, разбира се, името на Евстатиев е в списъка. Паметникът на Аспарух е от плексиглас, дарение е от монголски приятели на екскмета, където той е бил на дипломатическа работа, преди да поеме властта в Стрелча.

Настоящият кмет Стойно Чачов отказа да дава оценка на предшественика си. За да разтовари напрежението обаче, той разреши ежедневни митинги в подкрепа на Ирина и семейството й. Вече два дни се събират близо 500 и настояват за справедлив процес. Хората са решили всеки ден да протестират, докато не се уверят, че Евстатиев ще бъде съден без чадър.
Жителите на Стрелча отправиха и обръщение до главния прокурор Сотир Цацаров с искане делото срещу екскмета да бъде изнесено извън Пазарджик, предвид контактите му с местната съдебна власт. "Желанието на населението на Стрелча е съдебният процес да бъде открит на територията на града ни", пише в документа.

Преди 12 г. забърка
скандал с проститутки

И през 2004 г. името на Иван Евстатиев беше замесено в скандал с проститутки. Непълнолетни "жрици", свидетелки по криминално дело срещу сводника Киро Лозенеца, дадоха показания пред съдия, че са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик и беларуска делегация, гостувала в града. Лично тогавашният кмет Иван Евстатиев поръчал проститутките на Киро, а след това платил за услугите им. През 2008 г. Евстатиев се простреля с личното си оръжие и оцеля по чудо. Тогава бе разпространена информация, че инцидентът е станал случайно. В момента бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е декан на филиала на пловдивския земеделски колеж в Пазарджик.

Разжалват го като
почетен гражданин

Бившият кмет на Стрелча и настоящ общински съветник Иван Евстатиев ще изгуби приза си за почетен гражданин. Местният парламент се събира утре на извънредна сесия, за да го разжалва. Портретът му вече е свален от стената на славата, където има имена като археолога Георги Китов.

Званието си Евстатиев получи в началото на август 2014 година. На тържествена сесия тогавашните съветници му присъдиха приза за приноса му за благоустрояването и съществената промяна в облика на града и общината. Тогава се чуха критики, че е изключителна рядкост действащ градоначалник да стане почетен гражданин на селището, което ръководи.
Сега смятаме да изтрием името му от историята на Стрелча, заканват се хората.

Пиарката му върти на
аванта хотела на греха

Цял етаж стопанисва в общинския греховен хотел "Стрелча" пиарката на бившия кмет Елина Георгиева. Дамата го обслужваше медийно чрез фирмите си. "Тя не беше служител на общината, но като прегледахме документите, се оказа, че се е облагодетелствала доста", коментира общински юрист. Истински рог на изобилието се е изсипвал от общинските ресурси във фирмите на на Георгиева-Цочева. Тя е наела 14 стаи на първия етаж в хотела от общинската РПК "Барикади" срещу символичната сума от 360 лева. Договорът е с местната РПК "Барикади" от 5 август 2014 г. А наемателката по онова време е говорителката на Община Стрелча.

Освен това Елина е наела за по 10 години два общински язовира. Прекратихме договорите, защото са неизгодни за общината, обясниха от управата. Иван Евстатиев е живял не в родната си къща, а в хотелската стая, където се предполага, че е извършено и изнасилването.

Странно звучи, но въпросният хотел няма телефони. Вчера криминалисти извършваха оглед в "Стрелча". Самата Елина Георгиева и съпругът й се мотаеха трескаво на етажа. "Напуснете веднага", нахвърли се Георгиева върху екипа журналисти, а съпругът й заключи входната врата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай