Европейски астронавти на път към Луната

ЕКА подписа споразумение с американския си колега НАСА

Европейски астронавти на път към Луната | StandartNews.com

Европейската космическа агенция подписа споразумение с американския си колега НАСА, което потвърждава участието на Европа в изграждането на космическа станция в орбита около Луната и освобождава пътя за „евронавтите“ да стъпят за първи път на лунната повърхност .

Съгласно условията на сделката ЕКА ще изгради основни комуникационни и силови компоненти за космическия кораб Orion на НАСА - предназначен да отведе астронавти до Луната и дори Марс - и планирана лунна космическа станция, известна като "Gateway".

„Този ​​меморандум за разбирателство бележи критична точка в траекторията на Европа: той потвърждава, че вървим напред към Луната не само по отношение на оборудването и технологиите, но и с нашите хора“, каза генералният директор на агенцията Ян Вьорнер.

Портата трябва да бъде в орбита през 2024 г., същата година НАСА планира да се върне на Луната като част от космическата програма на Артемида. Тази лунна мисия може да включва първа жена от екипажа на астронавтите.

„Европа ще осигури настаняване на екипажа, телекомуникации, зареждане с гориво и невероятна гледка към Луната, благодарение на приноса на ЕКА към лунния шлюз“, каза директорът на ЕКА Дейвид Паркър.

Очаква се международното сътрудничество между ЕКА, НАСА и други агенции да доведе до първия европейски астронавт, стъпващ на Луната.

Въпреки че ЕКА допринася за широк спектър от космически мисии, липсата на капацитет за изстрелване с екипаж се разглежда като съществен ограничаващ фактор за амбициите на Европа в космоса.

Нова ракета-носител, Ariane 6, трябва да дебютира през 2021 г. и да засили положението на Европа в области като разполагането на спътници, но не е проектирана да носи космически кораб. Продължават дискусиите за развитието на тази способност, но не е обявено нищо официално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай