Евродепутат: Насилието над жени е тероризъм

Евродепутат: Насилието над жени е тероризъм | StandartNews.com

София. Към тероризма и организираната престъпност да се включи и насилието над жени, поиска евродепутатът д-р Антония Първанова.

 

"В голяма част от европейските страни насилието в семейството се смята за тема табу". Това заяви тя на дискусията "Предотвратяването на насилието срещу жените. Предизвикателство за всички", която се състоя днес в представителството Европейския парламент в София. Поводът бе изготвеният от нея доклад, който представя препоръки към Европейската комисия. Оказва се, че към момента в ЕС няма законодателен проект, нито стратегия за справяне с този проблем. Статистиката сочи, че смъртните случаи от домашно насилие са около 3500 годишно.

 

Непосредствено след края на срещата участниците се присъединиха към инициативата "Извърви километър в нейните обувки". Група мъже се разходиха на високи токчета по бул. "Витоша" и се поставиха "на нейно място". Сред ентусиастите бяха Ивайло Механджиев и Станислав Роснев, които са студенти в Берлин. Прочели са за инициативата в интернет. "Обществото кара жените да се чувстват неудобно. С присъствието казваме "не на насилието", обясниха момчетата пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай