Евакуират с прокурор (ОБЗОР)

Евакуират с прокурор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Чака се нова приливна вълна, екипите в бойна готовност

Евакуация с прокурор. Крайната мярка предприе властта, за да спаси живота и здравето на хората от две села в Добричко - Одринци и Долина. "Очакваме нова приливна вълна до няколко дни, дай Боже да се размине, но сме длъжни да защитим населението", каза вътрешният министър Веселин Вучков. Прокурорската заповед е заради отказа на мнозина да оставят домовете си без надзор.

Евакуацията може да продължи и в следващите дни, тъй като и други села се намират по пътя на стихията. "Къщите се пазят от полицейски екипи", успокои още Вучков. Екоминистър Ивелина Василева пък заяви, че само за денонощие притокът към язовир "Одринци" е спаднал от 8 см в час на 1 см в час, но въпреки това опасност има.

Общо 10 язовира преливат в страната, но няма опасност за хората. Това са "Камчия", "Ясна поляна", "Мандра", "Г. Трайков", "Асеновец", "Боровица", "Студен кладенец", "Ивайловград", "Йовковци", "Пчелина", съобщиха от екоминистерството. Заради преливация на "Цонево" варненски села бяха евакуирани, но вчера хората се върнаха по домовете си.

Жандармерия в наводнените села

Старци преспаха в забавачка, радват се като деца, че се връщат по домовете си

Стотици хора напуснаха домовете си с една чанта дрехи заради опасност преливащи язовири да ги пометат. Полицаи и жандармеристи влязоха в опустелите села, за да пазят жилищата от апаши. "Би било висша форма на мародерство, ако някой си позволи да краде и ако това се случи, просто гарантирам, че ще бъде изправен пред правосъдието", заяви във Варна вътрешният министър Веселин Вучков.

Пълна евакуация се проведe във вторник сутринта на жителите на добричките села Одринци и Долина заради опасност от приливна вълна. Те се извеждат с прокурорска заповед, тъй като язовир "Одринци" може да прелее. Вучков заедно с екоминистър Ивелина Василева, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на националните пожарникари Николай Николов участваха в заседание на кризисния щаб в Добрич. "Евентуална приливна вълна може да настъпи следващите денонощия. Непрекъснато се наблюдава ситуацията. В момента на евакуация и в двете села има по два екипа, а след като тя приключи, денонощно в селата ще дежурят по три полицейски екипа, за да се опази имуществото на хората. Евакуацията може да продължи няколко дни", заяви МВР шефът. Ивелина Василева допълни, че само за денонощие притокът към язовир "Одринци" е спаднал от 8 см в час на 1 см в час. Обемът на съоръжението е 24 милиона кубика, свободни са 4 милиона кубика. Василева увери, че ако има щети по земеделските площи след източването на язовирите, стопаните им ще получат обезщетения.

Кметът на село Одринци Димитър Минев заяви, че над 90 на сто от жителите на селото - общо 280 души, са евакуирани при свои близки в Добрич. "Едва 14 души ще бъдат настанени във временно изградения за нуждите център за настаняване в училището и детската градина във Владимирово", каза Минев. Към обяд само двама бяха останали в Одринци, които отказали доброволно да напуснат къщите си. Те бяха изведени със съдействието на полицаи. Пчеларят Стефан Терзиев бързаше да премести на по-високо 75-те си кошера. "Имам свине за собствени нужди, ще ги кача на по-високо, пък каквото стане с имота", каза пък Петър Маринов от с. Долина.

29 баби и дядовци от застрашените варненски села Цонево и Величково изкараха нощта на евакуацията в легла на хлапетата от забавачката в Цонево. Късно през нощта срещу вторник ги посетиха министрите Веселин Вучков и Ивелина Василева. Те искаха да се уверят, че евакуираните възрастни хора са на топло, имат храна, а и да ги успокоят, че домовете им се охраняват от жандармерия и полиция. Подпрени по леглата със столчета и заредени с валидол от аптечката на забавачката, хората едва дочакаха да съмне и се зарадваха като деца, че евакуацията е отменена и ще се върнат под собствения покрив. Направихме им закуска, забъркахме за тях макарони със сирене от листата с детското меню, сварихме им чай и кафе и ги изпратихме, каза директорката на детската градина Цветанка Петрова. Тя не бърза да дезинфекцира занималните, защото не се знае внезапните гости дали пак няма да се върнат. А и хлапетата още карат грипна ваканция. 140 бяха превантивно евакуирани от варненското село Величково след изпускане на язовир "Цонево". Вчера той преливаше със 100 куб./сек, но водата започна вече да се събира в коритото на река Камчия. Не знам колко посеви са заминали, важното е, че ние сме живи и здрави, каза Дияна Атанасова, чийто дом е в най-ниското и опасно място. Мъжът й е земеделски стопанин и тепърва ще бере ядове с нивите без реколта, но поне опазили добитъка. Всички в семейството с 24 крави и телета, овце и кон били евакуирани на високото до гарата. Хората преспали в близки. Освен премръзналите двама полицаи, в селото обикаляли и доброволни младежки патрули. Ситуацията по поречието на река Камчия вече е под контрол, обяви Ивелина Василева.

Самолет търси кой наводнява Дуловско

Оглед със самолет ще търси причините за наводненията в дуловското село Долец. От септември досега местните хора преживяха два потопа. Последно водата заля десетина къщи в неделя. Пострадалите са настанени в детската градина в селото и вероятно няма да могат да се върнат в домовете си, които са силно разрушени. Според кмета на селото Нихат Сали източен язовир в самуилското село Владимировци е причина за бедствието, връхлетяло съселяните му. Разговор между областните управители на Силистра Стоян Бонев и на Разград Петър Василев обаче опровергава предположението на селския управник. Губернаторът на Разград твърди, че язовири в областта не са източвани. За да стане ясно коя е причината за потопа, околностите около Долец ще се изследват от високо.

Още не е ясно къде ще изкарат зимата останалите без дом хора. В селото няма общински жилищен фонд и ако те решат да ползват подслон, предоставен им от кметството в Дулово, ще трябва да се преместят в съседното село Окорш. 

Две 100-метрови стени ще пазят Берковица

Две дълги стени ще бъдат вдигнати в Берковица, за да пазят града от нови наводнения. Местните вече почистиха улиците от падналите след пороя дървета и клони. В града започна изграждане на подпорна стена, висока 4 метра и дълга 108 метра. Тя ще пази квартал "Заряница" при прииждане на Берковска река. Предпазна стена от двете страни на реката ще бъде изградена и по улица "Синчец". Тя ще има височина 4 м и дължина 134 м.

Бедственото положение във Вършец беше отменено във вторник, съобщи кметът Иван Лазаров. Градът е изчистен от паднали дървета и клони, а собствениците поправят покривите на къщите си. Най-пострадало се оказа село Спанчевци, където няма къща без отнесени керемиди. Общината раздава строителни материали на тези, които искат веднага да поправят щетите по домовете си.

Евакуираха 1500 в Одрин

Уж строят нов мост, а никой не знае кога ще го приключат, оплакват се в "Караагач"

1500 души бяха евакуирани от Одрин, за да се спасят от потоп. Петхилядният квартал "Караагач" е един от крайните в града. Между него и останалата част на Одрин тече река Марица, в която малко по-нагоре по течението се е вляла и Тунджа. Наводнението започна късно снощи, но властта реагира навреме и не се стигна до жертви и пострадали, съобщи bTV. "Общинската спасителна служба, екипи на пожарната, както и представители на Службата за извънредни ситуации координираха усилията си за евакуиране на общо 1500 души след официалното съобщение за покачващото се ниво на реките", заяви кметът Реджеп Гюркан пред медиите. Той настоява правителството да вземе мерки, за да може трагедията да не се случва отново. Хората обаче са скептични, защото още си спомнят последното наводнение в средата на декември. "Какво да им кажа на властите? Те виждат какво става. Каквото и да им кажа, нищо няма да се промени. Властите трябва да намерят сами изход от ситуацията. Уж строят нов мост, ама никой не знае кога ще го приключат. Тук сме като в бедствена зона", сподели възрастен мъж пред камерата на местната телевизия НТВ.
Най-големият проблем е, че хората не могат сами да избягат от наводнението, когато водата започне да се покачва. Причината е, че мостът, който свързва "Караагач" с Одрин, е твърде нисък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай