Евакуация край язовирите (ОБЗОР)

Евакуация край язовирите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реки излизат от коритата си, пратиха министри в най-критичните точки

Язовири преляха, реки излязоха от коритата си. Изсипалият се над страната порой докара воден ад в Южна България. 30 души, сред които и малки деца, бяха евакуирани в четвъртък сутринта от ромския квартал на град Стралджа. Всички са настанени във физкултурния салон на училище "Св. св. Кирил и Методий" в града. Осигурени са им закуски, вода, сухи чорапи и отопление. Във въпросната нощ в общината се е изсипал дъжд 90 л/кв. м. В района преливат всички малки реки, а наводненията са в повечето села.

Заради драмата с наводненията в Южна България и Северозапада, който е без ток от неделя, вицепремиерът Томислав Дончев прати спешно министри в най-критичните точки на страната.

Цялата Бургаска област е в критична ситуация, след като две денонощия дъждовете не спират. В странджанската община Средец от четвъртък бе обявено бедствено положение. Водите на язовира край с. Зорница са достигнали критичната си точка. Има опасност водоемът да прелее или да се скъса стената му. На място са изпратени аварийни екипи и инженерни машини, които работят за свалянето нивото на водата.

Бургас пък е пред бедствено положение и отново има опасност да бъде залят от вода. Кметът Димитър Николов пристигна в късния следобед днес във вилна зона "Черниците", която е най-застрашена. С полицейско разпореждане започна превантивна евакуация на местните жители заради високото ниво на водата в близкия микроязовир "Маринка". "Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение, той като хидросъоръженията на територията са на своя предел", обясниха експерти.

Тунджа и Марица излязоха от коритата си и заляха къщи и дворове. Микроязовири преливат в Старозагорско и Ямболско.

Танева: Може да извеждаме принудително хора

Ако се наложи, е възможно и принудителна евакуация на населението от районите, които са засегнати от наводнения. Това обяви в Ямбол министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя каза, че всички държавни и общински служби имат готовност да извършат евакуация в районите, където вече има наводнения. Призовавам жителите в двете критични области да съдействат на органите на реда, които оказват помощ, обяви министър Танева. От четвъртък в областните дирекции по земеделие са сформирани комисии, които извършват оглед на засегнатите от проливните дъждове площи. Специално заснемане се извършва и с GPS-и.

Край Ямбол нивото на река Тунджа достигна 470 см и 376 см край Елхово. Спрян е притокът на вода от язовир "Копринка" към язовир "Жребчево". Източването на втория водоем става контролирано с 91 кб.м/сек, каза министър Танева. От Ямбол тя замина в района на Елхово, където с хеликоптер обходи засегнатите райони.

Северозападът на тъмно, свършва и водата

В Белоградчик свещите свършиха

35 села от общините Белоградчик, Чупрене, Димово, Ружинци, Видин, Кула, Бойница, Грамада и Макреш са без ток от понеделник. Това стана ясно на заседанието на кризисния щаб, ръководен от областния управител на Видин Момчил Станков. Най-тежко е положението в община Белоградчик, където от 17 села в 15 са на тъмно. Електричеството изгасна заради ледения дъжд, който повреди кабелите. Заради липсата на ток са спрени 18 от общо 43 помпени станции. В много от селищата е останала само водата в резервоарите, която ще стигне за ден-два. До края на седмицата остават затворени част от училищата. За отстраняване на всички аварии по електропреносната мрежа ще ни е нужна една седмица, съобщи на заседанието представителят на ЧЕЗ. В момента из района работят 44 екипи. Командировани са служители и от други области. В заседанието на кризисния щаб в града участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
От неделя Белоградчик е в бедствено положение, каза кметът на общината Борис Николов. По думите му свещите от магазините в града и селата отдавна свършиха. Николов следи всяко действие на спасителните екипи. Районът е обхванат от поледица, която затруднява движението по пътищата. Въпреки това, те са проходими за колите, които доставят хляб и други продоволствени стоки. Няма проблем и за линейките. Заради риска от подхлъзвания са спрени от движение училищните автобуси.

Хората плачат за развалена зимнина

Четвърти ден плачем с жената вкъщи, защото губим целия си труд от тази година. Това каза за "Стандарт" Ганчо Ганчев от село Киряево, община Макреш. Всичко, което са произвели, са сложили за зимата във фризера си, отива на боклука. Имат 3 ярета, пилета, кокошки, много зеленчуци от градината си. Цялата продукция отива към развала. Токът в селото е спрял в неделя към 20 часа. Оттогава фризерът сваля температурата си, вече гони 2 градуса, каза мъжът. Той се чуди как ще изкара зимата без тези продукти.

Единни сме в бедствието

Борис Николов, кмет на Белоградчик

Никога екипите на общината, на службата за пожарна безопасност и защита на населението, на пътното поддържане не са били така единни, както през тези дни. Щом се получи сигнал за паднали дървета на пътя, екипите тръгват веднага. Не се налага да ги търсим и молим да тръгнат. Бедствието сплотява. Резултатът от това са опесъчени пътища, проходимост и в поледицата.

Границата с Турция под вода, 10 км опашки

Граничният пункт Капитан Андреево бе потопен от придошлите води на близката река Каламица. Той спря да работи в 23 часа на 3 декември. По данни на очевидци придошлата вълна от иначе малката рекичка стигала до 2 метра. Няколко тира и леки коли закъсали, преди Гранична полиция да затвори движението. В четвъртък сутринта по-голямата част от водата се бе оттекла. Въпреки че стотиците чакащи тирове и техните шофьори настояваха, че могат да преодолеят локвата, не бяха допускани да преминат. По непотвърдена информация причина е, че заради наводнението са излезли от строя всички комуникации и електрически системи на КП-то. Към обяд в четвъртък вече се бе формирала над 10 км опашка от автомобили и леки коли. Гранична полиция пренасочваше идващите към Лесово, но много от шофьорите, предимно от чужбина, предпочитаха да чакат. "В Цяла Европа вали, само в България стават наводнения", иронизира превозвач от Чорлу, докато чакаше пред кабината на натоварения си със живи животни камион.

Пороят спъва въгледобива

На територията на Мини "Марица-изток" за последните 48 часа се е изсипал над 70 л/кв.м, което сериозно затруднява въгледобива. Това съобщиха от дружеството в четвъртък. От януари досега валежите надвишавали сумарно 900 л/кв. м, което било рекорд за последните 39 години. Пороите са залели огромни площи в трите рудника, което силно затруднявало работата на техниката и хората. В системата за отводняването на трите рудника са били включени общо 67 помпи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай