Вторник,

Ето я думата на 2021 година

От: Агенция Стандарт -
298
Ето я думата на 2021 година
A
A
A

Оксфордският речник на английския език определи vax - съкратена версия на глагола, съществителното и прилагателното, свързани с ваксинацията - за най-популярната дума на 2021 г. Съобщението беше направено на официалния уебсайт на речника, който традиционно обявява думата на годината през ноември.

„Тази дума, сравнително рядко срещана в нашия корпус от текстове през миналата година, е използвана 72 пъти по-често до септември 2021 г., отколкото по същото време на миналата година. Тя е породила много производни форми, които днес можем да видим в голям брой неформални контексти", се отбелязва в разпространеното изявление, цитирано от БГНЕС.

Примери за използването ѝ са изрази като vax sites ("места за ваксинация") или fully vaxxed ("напълно ваксинирани").

Миналата година Оксфордският речник не успя да определи само една най-важна дума, като вместо това публикува редица понятия, които описват изминалото време по най-изчерпателен начин. В списъка с най-популярните думи на 2020 г. важно място заемат понятия, свързани с коронавирусната пандемия, като самия coronavirus (коронавирус), COVID-19, lockdown (принудителни карантинни мерки, наложени от властите за ограничаване на разпространението на COVID-19), social distancing (социална дистанция) и reopening (възобновяване).

През 2019 г. в Оксфордския речник беше откроена фразата climate emergency (извънредна ситуация, свързана с климата), която се определя като "ситуация, в която са необходими спешни действия за предотвратяване на изменението на климата и за избягване на свързаните с него потенциално необратими щети за околната среда".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Дума 2021 Оксфорд

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички