Ето откъде произлизат всички световни езици

Според проучване човешката реч е възникнала по-рано, отколкото се смяташе досега

Ето откъде произлизат всички световни езици | StandartNews.com

Всички езици произлизат от един единствен език в Африка. Това е заключението от проучване, проведено през 2011-а под ръководството учен от Оукландския университет в Нова Зеландия, придобило известност сред потребителите на социалните мрежи, разказва американското издание „Грио“.

В проучването се твърди, че всички 6000 съвременни езика в света водят началото си от един единствен "майчин език". За такъв сме смята този,  който са говорили в Африка и се смята, че датира отпреди повече от 70 000 години.

Този един единствен древен език е дал тласък на човешката цивилизация да бъде такава, каквато я познаваме днес, и е довел до напредък в изкуството и технологията за ловуване, споделя обществената радиоплатформа „Светът“.

Според ръководителя на изследването Куетин Аткинсън речта се е развила много по-рано, отколкото се смятало до сега.

Ученият твърди, че съвременният човешки език е възникнал само веднъж, а не както смятат други следователи,  че езиците са се развил независимо един от друг в различните части на света.

Според изследването на Аткинсън езикът е възникнал в един район в Африка, който е положил основите на всички култури по света.

"Това е бил катализаторът, който е подтикнал човешката експанзия, чийто продукт сме всички ние", коментира Аткинсън пред „Уол Стрийт Джърнъл“.

Ученият успял да проследи и броя на отделните звуци и фонеми от 504 световни езика. Той открил доказателства, че звуковете могат да бъдат проследени до отдавна забравен диалект, говорен от хора, живели през каменната ера. Друг извод, до който достигнал, е че езиците с най-много звуци са най-старите във времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай