Ето как кръчмите станаха опасни при коронавируса

Много от заведенията в Обединеното кралство са твърде шумни заради силната музика

Ето как кръчмите станаха опасни при коронавируса | StandartNews.com

Изследване във Великобритания установи, че силното говорене в кръчмата може да разпространи същата зараза от COVID-19, колкото и пеенето с пълен глас, пише в. "Дейли мейл".

Много от заведенията в Обединеното кралство са твърде шумни заради силната музика. Клиентите са принудени да общуват на много висок глас, за да могат да се чуят. А това представлява доста голяма опасност от инфекция. Ако някой от посетителите е носител на коронавируса, при силно говорене той разпръсква в помещението заразни аерозоли, които могат да се задържат във въздуха и да бъдат вдишани.

Учени от лондонския "Импириъл колидж" и от Бристолския университет изследвали аерозолите и микроскопичните капчици, издишани от 25 професионални певци. Изпълнителите били помолени да пеят, да говорят силно, да правят дихателни упражнения и да кашлят. Оказало се, че аерозолната маса се увеличава до 20 -30 пъти в зависимост от силата на пеенето и говора.

Учените стигнали до извода, че пеенето не произвежда повече аерозоли при едно и също ниво на звука, отколкото силното говорене. Екипът на професора от Бристолския университет проф. Джонатан Рейд накарал участниците да изпеят или изрекат "Happy birthday" с различна сила на звука, за да измерят аерозолните им емисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай