Естественият лидер

Естественият лидер | StandartNews.com

София. В политиката 100 дни обикновено са толерансът, който се дава на новата власт да влезе в релси, преди да бъде атакувана. Новият лидер на ДПС Лютви Местан нямаше това време преди старта на предизборната кампания. Но и не се нуждаеше от него по три основни причини. Първата е, че не е непознат човек за партията. И през дългите години като зам.-шеф се наложи като естественият наследник на Ахмед Доган. Втората - че ДПС е добре смазана машина, която особено по избори работи безотказно. И третата, но не последна - че почетният председател Ахмед Доган може да е направил крачка встрани, но не е излязъл от политиката.

Колегите на Местан го определят като естетски подреден човек - и като външност, и като нрав, и като поведение. Единствената отстъпка от безупречния външен вид в кампанията той направи с вратовръзката си - свали я. И нахлупи на главата си бейзболна шапка с партийното лого. Местан е известен с това, че винаги е елегантен. Дори когато отказва - възпитано и с добре подбрани аргументи. Диалогичен е по начин, по който винаги постига своето. Работохолик е. Дългата му работа в парламента го е въоръжила с безпогрешен политически усет. Неслучайно е лицето на ДПС от години - защитава позициите им в пленарната зала и в телевизионни дебати. На практика той ръководи работата на депутатите на ДПС заедно със зам.-шефа на парламента Христо Бисеров. Първоначално между двамата се усещаше напрежение за първенство, но нещата се наместиха и вече са дует.

Местан е перфекционист до педантичност - особено когато става дума за чистота на българския език. И съмишленици, и опоненти признават, че е един от най-добрите оратори в парламента. Автор е на не една и две запомнящи се фрази - при управлението на ГЕРБ бяха "Корупцията мирише на гербери" и "Всички са се пекли, ама само един изгоря" по повод уволнението на Трайчо Трайков като енергиен министър след визитата в Катар.

Нещо, което всички извън ДПС със сигурност не знаят за него е, че е весел и умее да се забавлява. Със съпругата му Ширин винаги са в центъра на дансинга на купони, разказват колегите му. Двамата покриват определението за идеално семейство, в което жената трябва да е красива, а мъжът - умен. Съвместният им път тръгва преди много години от Момчилград, където са били учители - тя по руски език, той - по български и литература. Влюбват се и създават семейство. И за двамата това е втори брак. Ширин стои встрани от работата на съпруга си. Влезе в светлината на прожекторите два пъти - когато стана шеф на Агенцията за закрила на детето и като участничка в благотворителното танцувално шоу "Байландо". Местан има чисто мъжко хоби - лов и риболов. Рядко пали пури. Зодия Козирог. Роден е на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско, община Кирково, област Кърджали. Завършил е българска филология и право. През 1991 г. е шеф в отдел "Образование и култура" и зам.-кмет на Момчилград. После поема пътя към парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай