ЕС ни дава най-много пари за квалификация

Целта на новата програма "Конкурентоспособност" е да се повишат доходите на населението

ЕС ни дава най-много пари за квалификация | StandartNews.com

София. Най-много пари за образование и квалификация ще бъдат предвидени в новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", по която бизнесът ще получава средства от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г.

Това е нейният приоритет номер 1, следван от инвестициите в интелигентен ръст на производството. На трето и четвърто място в приоритетите при харченето на парите от ЕС са развитието на зелената икономика и доброто управление на фирмите.

Досега конкурентоспособността на българската икономика се основава главно на ниските цени на труда и ресурсите, но целта е до 2020 г. това да се промени. Иновациите, доброто обучение, модерните научни изследвания и новите технологии ще дърпат икономиката ни напред, предвиждат параметрите на програмата, предложени от Министерството на икономиката за обществено обсъждане.

Производителността на труда в България за 1 час работа е 5 евро, докато в ЕС е 32,2 евро. Това положение трябва да се промени и в тази насока са разработени целите на новата оперативна програма. Тя има три приоритетни оси, първата е създаване на нови предприятия и разширяване на съществуващите, но само с иновативни практики. Втората е технологично модернизиране, ВЕИ и повишаване на енергийната ефективност, а третата - облекчаване на достъпа до финансиране. Целта на използването на парите от програмата "Иновации и конкурентоспособност" е до 2020 г. бедните в България да намалеят с 260 хил. души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай