ЕС ни дава 2 млрд. евро за социална политика

ЕС ни дава 2 млрд. евро за социална политика | StandartNews.com

София. "България може да разчита на 2 милиарда евро европейско финансиране за социална политика в периода 2014-2020-та година, което включва младежката безработица и други социални политики", заяви вродепутатът Ивайло Калфин на конференция за младежката безработица в София, предаде БНР.

"На европейско ниво сега ще се отделят много повече средства с инициативата за младежката гаранция", каза Ивайло Калфин.

Според инициативата до 4 месеца след завършване на образование на младите хора трябва да се потърси работа или да се включат в обучение за повишаване на квалификацията.

6 милиарда евро са предвидени общо за европейските страни за първите две години - 2014, 2015 година, като около 100 милиона евро от тях са за България.

Освен тези средства за младежката безработица у нас се предвиждат и по линия на Европейския социален фонд. По думите на Ивайло Калфин Европейският съюз освен средства за справяне с проблема ни дава и много добри модели. Единият, който би бил подходящ за България е свързан с дуалната система на образование, който се прилага в Германия, Австрия, Швейцария и Италия. А другият е свързан с младежката гаранция, който се прилага в скандинавските страни.

"Официалните данни за младежката безработица показват, че тя е около 25%, но реално е около 30 на сто", посочи Ивайло Калфин. Той подчерта, че в момента има достатъчно средства за справяне с проблема, но въпросът е страната ни да потърси дългосрочен резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай