Емблематични сгради светват в цветовете на ЕС

Емблематични сгради светват в цветовете на ЕС | StandartNews.com

Емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще бъдат осветени в цветовете на Европейския съюз. Това са трите български града, избрани за европейски столици на различни международни прояви. Поводът е Деня на Европа.

Пред Националния дворец на културата в София, сградата на община Пловдив, както и сградата на фестивалния и конгресен център във Варна, ще има светлинно и музикално шоу, което ще започне в 21 часа.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата с военен ритуал ще бъде издигнато знамето на Европа и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Известни личности четат „Истории за Европа"

Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан е само част от звездния екип от актьори, журналисти, спортисти и певци, които ще прочетат различни истории, посветени на мира и единството в ЕС. Мащабното публично четене под надслов „Истории за Европа" ще представи селектирани разкази, в които хора с различни професии и на различни възрасти споделят своите преживявания като европейски граждани, съобщиха от информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.

Журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историкът и учител Емил Джасим, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова, както и ръководителите на Информационното бюро на ЕП и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев, също ще се включат в четенето.

Четенето на историите ще започне в 19.00 ч. и може да се проследи ТУК, както и чрез пряко излъчване по БНТ2.

Ето и празничната програма на Столична община за 9 май:

12.00 ч., Метростанция „Сердика" – Концерт на джаз формация „София"
12.00 ч., Градина „Кристал" – Концерт на струнен квартет „КвартетЪТ"
18.00 ч., Градина „Кристал" – Концерт на Софийски духов оркестър, диригент – Иван Стоянов
18.00 ч., Борисова градина – Лятна естрада – Концерт на кънтри група Lilly of the West
19.00 ч. – Парк „Заимов" – Концерт на състави към Дом на културата „Средец"

19.30 ч. – площад „Бански" – Концерт на „София Брас"

От 17.00 ч. до 19.00 ч. ретро трамвай ще се движи по маршрут: пл. „Възраждане" – пл. „Журналист" – пл. „Възраждане", а пътниците ще се забавляват с музика, изпълнявана на живо от „Дикси Бойс Бенд".

Деня на Eвропа е посветен на мира и обединението. На тази дата преди 66 години френският външен министър Роберт Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай