„Екзотични маршрути" откри комисията за „Авиоотряд 28"

„Екзотични маршрути" откри комисията за „Авиоотряд 28" | StandartNews.com

София. Временната парламентарна комисия за „Авиоотряд 28" откри „екзотични маршрути" в справката с полети, изпратена от държавната структура до депутатите. Комисията реши да покани ръководството на авиоотряда и представители на предишното правителство. Депутатите обаче не са получили списък с участниците в полетите.

„Има много екзотични маршрути - София - Рилски езера, София - Шумен, София - ловни стопанства". Това обяви в началото на заседанието председателят на комисията Венцислав Лаков.

„Ако нямаме списъка на лицата, няма да можем да си изпълним поставената задача. Трябва да се постави по-остро въпроса към съответните институции - може би към НСО, която следи кой се качва в самолета", коментира от своя страна депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

На следващите заседания комисията ще изслуша директора на отряда, началника на отбраната и началника на НСО. Ще бъдат изпратени покани за изслушване към бившия генерален директор на „Авиоотряд 28" капитан Пенчо Пенчев, Атанас Балджиев – изпълняващ длъжността директор на „Авиоотряд 28", началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, началника на НСО ген. Тодор Коджейков и началника на 16 транспортна авиогрупа към ВВС – полковник Димитър Иванов, Илия Манолев, зам.-генерален директор на РВД.

Рамадан Аталай поиска да бъде изклушан и Бойко Борисов, както и бившия транспортен министър Ивайло Московски.

„Времето за което съм бил министър, авиоотрядът не е бил на разпореждане на транспортното министерство", заяви в отговор Ивайло Московски. „Аз съм на разположение, г-н Борисов също", каза той, цитиран от агенция „Фокус".

„Предлагаме да включим в изслушванията сегашния вицепремиер Зинаида Златанова в изслушването, защото тя присъства в голяма част от полетите", каза Московски.

„На същото основание можем да поканим и певицата Преслава", репликира председателят на комисията Венцислав Лаков.

От НСО чрез секретната служба на парламента е получено уточняващо писмо с въпроси, които трябва да бъдат разгледани на закрито заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай