Екстремисти вдигнаха на крак спасителите в Банско

Екстремисти вдигнаха на крак спасителите в Банско | StandartNews.com

Любители на екстремни спускания със ски и сноуборд продължават да рискуват живота си в улеите под връх Тодорка в Пирин планина. Спасителите успяха да измъкнат от високите над метър снежни преспи шестима бедстващи младежи в събота в късния следобед – трима гърци и трима българи. Чужденците карали сноуборд по Демянишките улеи, а нашенците – ски. И едните, и другите буквално заседнали в снежните преспи и към 14,30 часа подали сигнали в Планинската спасителна служба. Веднага е сформиран спасителен екип от 10 служители на ПСС – Банско. С две шейни те поели нагоре в планината, за да окажат помощ на бедстващите екстремисти.

Гърците и българите не спазили указанията и без да познават терена, излезли извън ски зоната, за да карат екстремно в улеите под Тодорка.

„Бяха невредими, но доста изплашени. Операцията по спасяването им бе много опасна, тъй като имаше повишена лавинна опасност. Падна пресен сняг, газехме до кръста в него, за да стигнем до момчетата. Паднеше ли лавина, нямахме шанс да оцелеем", споделиха участници в спасителната акция.

За щастие всичко приключило благополучно привечер. Гърците и българите са свалени до базата на ПСС – Банско. Те ще трябва да платят за спасителната операция, тъй като са напуснали ски зоната.

„Нямаше как да ползваме този път хеликоптера, тъй като има много сняг. В момента вече е над метър и половина, но и сега любители на екстремните спускания намират начин да стигнат до улеите под връх Тодорка и да рискуват и своя у нашия живот", твърдят спасители.

Планински спасители измъкнаха в неделя

пореден сноубордист от улеите към Демянишка долина. Младият мъж е от Варна, но работи в курорта Банско през зимния сезон. Отишъл да кара екстремно, но не е могъл да се измъкне от снега и подал сигнал по обяд в неделя в ПСС – Банско. Сноубордистът е карал е извън пистите и не се е съобразил с метеорологичните условия. След повече от 3 часа спасители го извадиха от улея, като в района лавинната опасност е повишена. Това е заради непрекъснатия снеговалеж, дебелината на снежната покривка надхвърля 1 метър. Във високите части на планините духа бурен, до ураганен вятър и има гъста мъгла. Обстановката е много опасна за пребиваващите в планината.

Проверяват сигнал за затрупани

от лавина двама сноубордисти в района на хижа „Яворов" в Пирин планина. Той е получен в ПСС – София преди 15,00 часа в неделя. Все още се уточнява точното място на падането на лавината и дали сигналът е достоворен, казаха планински спасители от Банско. Засега не се знае къде е свличането на снежните маси и те не знаят накъде да тръгнат. Възможно е да се окаже, че сигналът е фалшив, предупредиха служители на ПСС – Банско. По непотвърдена информация лавината е паднала някъде под Даутов връх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай