Едва 10% от работещите пенсионери го правят за удоволствие

Едва 10% от работещите пенсионери го правят за удоволствие | StandartNews.com

Брюксел. Около 10% от хората в пенсионна възраст в България продължават да работят, показва анализ на Евростат за страните от Европейския съюз.

Над 60 на сто от работещите пенсионери го правят поради финансови причини. От тях 45% работят заради необходимостта от допълнителен доход, а около 15 на сто, за да увеличат размера на пенсията си.

Едва 10% от работещите пенсионери го правят, защото работата им доставя удоволствие.

Броят на пенсионерите в България е около 2,2 - 2,3 млн. души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лева годишно.

Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80 на сто от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие.

Около 70 на сто от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.

На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80 на сто от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини. В Словакия, Литва и Латвия близо 70 на сто от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари.

В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа. Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.

Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% - заради удоволствието от работата. В първата група (на работещите по финансови причини) около 80 на сто го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14 на сто - заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6 на сто - комбинация от двете.

Средно в ЕС-28 около 16 на сто от хората в пенсионна възраст продължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай