"Един окалян президент и кризата след 1989 г."

"Един окалян президент и кризата след 1989 г." | StandartNews.com

Виена. Под заглавие "Един окалян президент и кризата след 1989 г." австрийският вестник Der Standard публикува обширен репортаж за България, в който отбелязва, че 24 години след промяната от 1989г. българите поставят под въпрос младата си демокрация, а президентът Росен Плевнелиев застана зад уличните протести, които настояват за обновяване на държавата, докато неговите противници се ровят в миналото му на предприемач.

Кореспондентът на Der Standard в София Маркус Бернат отбелязва, че с момчешкото излъчване на бившия строителен предприемач, получил министерски пост и станал държавен глава, е приключено. "49-годишният Плевнелиев, изнервен от политиците и медиите, които водят кампания срещу него, изглежда упорит. Дори най-невинната му протоколна проява се превръща в сигнал за битка", пише австрийското издание, цитирано от БНР.

Вестникът описва публикациите за предполагаемите офшорни фирми и олигархични връзки на президента и отбелязва, че рейтингът му непрекъснато пада. Изданието обаче отбелязва и коментара на журналиста Иван Бедров, че президентът е "единственият нормален човек" в общата картина, както и изказването на социолога Боряна Димитрова, че "президентът и хората вървят в една посока".

Der Standard информира, че протести в България има още от януари, но докато демонстрациите в началото на годината са били срещу мизерията и монополите, от юни насам протестът е насочен срещу политическата система и за повече морал и прозрачност.

В придружаващ материал австрийският вестник отбелязва, че наблюдателите съзират политическа ос между президента Плевнелиев, "издателя олигарх" Иво Прокопиев и влиятелната предприемачка Цветелина Бориславова. Der Standard твърди, че президентът е помогнал за създаването на новата политическа сила "Реформаторски блок", която има подкрепата на медиите на Прокопиев.

Другата политическа ос в България според Der Standard е между банкера Цветан Василев, медийния магнат Делян Пеевски и основателя на ДПС Ахмед Доган. "Бившият премиер Бойко Борисов изглежда изолиран", коментира Der Standard. Вестникът отбелязва, че правителството разчита на парламентарната подкрепа на десноекстремистката партия Атака и посочва, че обединяващият фактор между Атака, БСП и ДПС е противопоставянето срещу Борисов.

Според Der Standard един от възможните сценарии за развитие на ситуацията са предсрочни избори през май догодина заедно с европейските.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай