Джулия Бул тръгва към върха с рокля от перде

Въпреки клюките, Юлия Христова умира като милионерка

Джулия Бул тръгва към върха с рокля от перде | StandartNews.com

Джулия Бул беше и остава най-известната и най-интересната българка в Париж – тя се изкачи до социалния връх, категорични са приятели на дамата, която си отиде три седмици преди да навърши 86. По този печален повод щрихи от изключителната история на Юлия Христова бяха тиражирани за пореден път със задължителните небивалици и украси. Разчу се, че била починала самотна и нещастна, зарязана в маломерен приземен апартамент някъде из центъра на френската столица – и че едва ли не била разорена. Това отрече и 26-годишният й внук Жофре, който пристигна по работа в София. Младият бизнесмен сподели още, че любимата му баба е погребана в Баланкур до дядо му, Жан Бул, който дълго е кмет на градчето на 40 километра от Париж.

Историята на Юлия звучи многообещаващо още от момента, в който се венчава за Здравко – шефът на Аерофлот за България. Дъщеря им Марияна е съвсем малка, когато Юлия заминава при вуйчо си в Париж, бивш български дипломат, останал на работа в ЮНЕСКО. Въпросният господин Тодоров е женен за прочутата изкуствоведка Дора Валие, сестрата на Петър Увалиев. В Париж Юлия се влюбва в Юри Буков, който ще стане един от най-големите пианисти на предишното столетие. Здравко трудно преглъща развода, но в крайна сметка се жени за стюардеса.

Вече напълно свободната от социализма и мъжа си Юлия се запознава на бал с Жан Бул – един от най-могъщите бизнесмени във Франция, който контролира разпространението на цялата преса в държавата. Българката, която не разполага с излишни франкове, за да си купи адекватен тоалет за събитието, си ушива вечерна рокля от перде – тя е състудентка с Ив Сен Лоран в Академията за висша мода и умее да шие прекрасно. Бул, който също е разведен и има дъщеря от първия си брак, кани Юлия за кратка ваканция на Ривиерата, а на връщане към Париж й прави предложение. Така започва приказката – в Париж, в имението Баланкур, във вилата в Сен Тропе, из цяла Европа и Америка. Джулия ощастливява Жан със син, когото кръщават Жан Луи. А 30 години, след като за последен път е видяла дъщеря си в София, се срещат в Берлин, където Марияна е омъжена. През годините двете установяват приятелски отношения и се виждат в Париж, София и Берлин.  

Муза на Емил 

Христо Куртев, един от известните бизнесмени между София и Париж, през 70-те е „невъзвръщенец“, който още тогава работи активно в голямото шоу. Той създава музикалното издателство „Орфеус“, в което е съдружник със Стефан Табаков. Именно двамата патриоти представят първата плоча на Емил Димитров във френската столица - на внушителен коктейл, на който е поканен каймакът на светското общество. По червения килим преминават Жан и Джулия Бул, които не пропускат събитие, в което има българска връзка. Жан Бул предлага на Христо Куртев и компания да се пробват на следващото издание на МИДЕМ в Кан – един от най-мащабните музикални пазари в света. Оказва се, че българският зет е съпрезидент на МИДЕМ и предоставя без пари на нашенците иначе ужасно скъп щанд. „Жан ни раздаде по един бадж за хотел „Карлтън“ и ни предупреди: „Ще продавате права само на този, който се съгласи да плати половината сума в аванс“. И ние хукнахме да предлагаме „Моник“, която щеше да стане „Моя страна, моя България“. Продадохме я на половината свят – тя започна да звучи на от английски и немски, до фламандски и  арабски. И за да се отблагодари на Бул, Емил сътвори песента "Джулия" и му я подари", разказва Христо Куртев.

Джулия Бул е добра приятелка с Н.В. Симеон II и доня Маргарита. Те се запознават в Мадрид и си общуват при всеки удобен случай. За един Трети март Джулия организира грандиозен прием за царя в апартамента си в Париж. Присъстват 100 души, между които са писателите Цветан Тодоров и Юлия Кръстева.

Жан Бул умира в началото на 80-те и с 25 години по-младата от него Джулия става една от най-заможните жени в Париж. За да не скучае, тя често кани многобройни гости в имението в Баланкур, а зимните ваканции прекарва в прочутия курорт Гщаад, където с Христо Куртев, вече разведен, гостуват на Койчо Белчев. Мадам Бул блести на вечеринки, балове и премиери.

От началото на 90-те Джулия Бул редовно се прибира в България. Тя и Христо Куртев още преди години са започнали да работят за каузата на царя, чиито идеал е конституционната монархия. Именно те помагат на Кеворк Кеворкян да направи интервюто със Симеон Сакскобургготски за „Всяка неделя“. В София Джулия участва активно в дейността на Международната академия за изкуствата, която са регистрирали в Париж заедно с професор Любомир Тенев и Христо Куртев, като нейни почетни членове са княгиня Мария-Луиза, Милчо Левиев, Никола Гюзелев, Стефан Груев, Юри Буков, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева. Междувременно френско издателство предлага на Джулия Бул да напише книга за нея, но тя никога няма време.

Най-известната българка в Париж умира на 22 декември 2020 година в разкошен хотел сред огромен парк в Баланкур. Сградата е една от инвестициите на Жан Бул в графата „старчески дом“.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай