Джигит премаза две деца в гонка (ОБЗОР)

Джигит премаза две деца в гонка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Безумието по пътищата продължава. Шофьори си организират гонки, в които загиват невинни други хора. Не минава ден, без коли да сгазят деца и възрастни по улиците и пътищата на страната. Поредната трагедия край Лесидрен, в която джипит премаза група ученици, потресе страната.

Проверява се дали автомобилът е участвал в незаконна гонка край Лесидрен

16-годишно момиче издъхна на място, момче почина в болница

Поредната трагедия на пътя потресе страната. 16-годишно момиче от Троян загина на място край ловешкото село Лесидрен, момче на неговата възраст от София пък издъхна няколко часа по-късно в болница. Други две деца пък бяха ранени, след като компанията беше пометена от автомобил край Лесидрен. Пострадалите са 16-годишно момче от селото и 8-годишно момиченце от Угърчин. Инцидентът е станал малко преди 19 ч във вторник на пътя в посока към село Лесидрен, съобщиха от МВР - Ловеч. Една от версиите за инцидента е, че колата е участвала в нерегламентирано състезание. Местните разказват, че гонките и инцидентите по пътя са редовни.

Инцидентът станал, докато групата тийнейджъри карали край пътя колелета. На ляв завой, вероятно с превишена скорост, единият от водачите - 28-годишен мъж с инициали Ф.М., изгубил контрол над автомобила си, навлязъл в банкета и ударил децата. Кметът на селото Борис Нешев разказа пред bTV, че според слухове между хората две млади момчета са правили гонка - искали са да се надпреварват от селото до Червения мост.

При удара на място загива 16-годишната Велислава от Троян. Тялото й е изхвръкнало във въздуха и тя е починала на място. Пострадалите деца са приети в МБАЛ - Ловеч с тежки наранявания. Марино от Лесидрен почина близо 24 часа по-късно в "Пирогов". Той бе транспортиран в Спешната болница на България от лечебницата в Ловеч с тежка черепно-мозъчна травма, съобщи за "Стандарт" Мария Пойразова, пресаташе на "Пирогов". Осемгодишната Даниела от Угърчин се отървала с много охлузвания. Тя е оставена под лекарско наблюдение, но за нейното здраве няма опасност, съобщи за "Стандарт" д-р Донка Минкова, прокурист от болницата в Ловеч.

15-годишната Петя е със счупване на подбедрицата, с нараняване на предмишницата на лявата ръка и по-леко нараняване на дясното бедро и вече е при родителите си в София.
Шофьорът, причинил инцидента, е дал отрицателна проба за алкохол, стана ясно вчера. Той е задържан в ареста в Ловеч с прокурорско разпореждане за 72 часа, потвърди за "Стандарт" наблюдаващият прокурор Валентин Вълков.

Все още не е ясно с колко километра в час е карал шофьорът убиец. По случая е образувано досъдебно производство.
Бабата на трагично загиналата Велислава заяви пред Нова тв, че двамата млади мъже, участвали в гонката, редовно се състезавали по тесния път, където е станала и катастрофата. "Тук име писта, нямат и книжки, карат", нареждаше почернената възрастна жена.

Според кмета на Лесидрен пред БНТ гонките край Лесидрен и околността са обичайно събитие, но от месец и половина са зачестили. Той дори повикал полицаи от Угърчин, за да вземат мерки, но никой от местните хора не пожелал да свидетелства за подвизите на джигитите. Затова полицаите написали само протокол.

6-7 хлапета с неуврели глави правят белята

Борис Нешев, кмет на Лесидрен

- Г-н Нешев, знаете ли какво точно е станало във фаталната вечер?
- Цяла нощ не съм спал. Страхотна трагедия! Жалко е, че са млади хора. Не съм разследващ орган, но по информация на местните, децата са се движели от Съевата чешма, тя е на 2,5 км от селото, там са си правили сбирчица и тръгнали пеша. Едните се движели отляво, другите - отдясно. И тези две коли са се състезавали коя е по-силна, коя по-бързо ще стигне до Червения мост и на едно завойче станала белята. Едното дете умира на място, другото го е влачила колата по асфалта 30-40 метра. Било е много зле.

- По информация от "Пирогов" момчето е починало.
- Голяма трагедия, бог да го прости! Ако е Марино, това е много добро дете, майка му сама си го отгледа.

- Имало ли е друг път гонки в селото?
- Аз съм се обаждал поне два пъти на полицията, отреагирали са хората. Имаме един площад в селото, на него въртят колите в колело. Една вечер моята жена простира и ми вика "Ела да видиш". Аз гледах новините по телевизията. Като излязох, чух, страхотно пищяха гумите, обадих се на дежурния в полицията в Угърчин да дойде да ги хванат на място. Полицаите не можаха да реагират веднага, защото охраняваха агитка на един футболен отбор, тогава имаше мач. Дойдоха веднага след това. Младежите правиха въртележки десетина минути и спряха. На другия ден дойдоха полицаите с един катаджия. Имаше клипче, качено в интернет, отидохме при момичето, което го беше качило, дори не благоволи да излезе да говори с полицаите. Никой не иска да става свидетел. Полицаите си заминаха, какво да направят. Те или трябва да ги хванат, докато правят тези надбягвания, или да има свидетели, които да говорят.

- Познавате ли момчетата, които си правят гонките?
- Да, те са 6-7 хлапета, главите им не са уврели, каквото и да приказваш, те не разбират.

- А момчето, което е прегазило децата, участвало ли е в гонките?
- Бях изумен, не бях чувал, че Филип е участвал в тези неща. Подвел ли се е, не знам.

- Познавате ли родителите на починалото момиче?
- Велислава. Майка й е от Лесидрен. Другото момиче Петя, което има травми по краката, е от София, но идва лятото при баба си.

 - Какво трябва да се направи, за да се спре тази касапница по пътищата?
- Колкото и да се пише и говори по темата, не се ли предприемат някакви мерки, на практика, няма да се реши нищо. За мен аз го виждам като кмет на селото - не трябва да се съсредоточава полиция само в големите градове, пръснете ги по селата, да има постоянно присъствие. Ако полицаят е тука, той ще ги види, ако карат бързо. Такива млади хора да ги изпращаме на оня свят, това е престъпление.

Безумието по пътищата трябва да спре

Д-р Донка Минкова, прокурист на МБАЛ-Ловеч

Не мога да кажа дали в резултат на гонки, но това безумие по пътищата трябва да спре. Четирите деца, загиналото момиче и другите, които минаха на лечение през нашата болница, бяха поредните жертви на безумието по пътищата. При нас в болницата имаше поредица от пациенти, които бяха жертви на пътното безумие. На млади неопитни шофьори не бива да се поверява автомобил, но това е работа на други компетентни органи.
Скоро имахме тежко пострадал пациент, след катастрофа. Две млади момчета 18-годишни, катастрофирали. Толкова лошо бе смачкана колата, че трябваше да я разрязват на две, за да извадят момчето. То е с ампутиран крак във ВМА. Добре, че поне остана живо. За щастие шофьорът на колата на 18 г. се отърва без никакви наранявания.

Загиналата Вели спечелила с есе обучение в НАСА

Загиналата Велислава е сред петте деца от СОУ "Васил Левски" в Троян, които преди три години са посетили Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир, показва справка в интернет. След като успешно се представили в конкурс за написване на есе на национално ниво, децата от Троян са имали възможност да участват в международния космически проект по програма "Млади лидери в науката".

През август 2012 г. в продължение на една седмица те са имали възможност да изпробват космически стимулатори, да работят в модерни лаборатории, да наблюдават космоса от обсерватория. Заедно със свои връстници от Италия, Йордания, Полша, Италия и Казахстан българчетата конструирали балони, ракети, изучавали звездното небе.

През миналата година пък момичето е участвало като глас зад кадър в 10-минутен документален авторски филм "За чиста и свята Република". Лентата е създадена от ученици от СОУ "Васил Левски" във връзка с годишнината от гибелта и безсмъртието на патрона им.

В края на учебната година тя е изпратила няколко есета на учителката си по литература. В едно от тях тя казва "...борете се за мечтите си и не се отказвайте при най-малката спънка. Защото, за да постигнем нещо - трябва да се борим за него".

Ад на магистралите: "Нощни духове" в насрещното срещу залог от 3000 лв.

Карали срещу фаровете на автомобилите със скорост 150 км./ч

Безумни джигити превръщат магистралите нощно време в кошмарни зони. Те карат със 150 км/ч в насрещното срещу фаровете на приближаващите автомобили. Наричат себе си "Нощни духове". Това разказа вчера в ефира на Нова тв журналистът Васил Иванов.

Феновете на смъртоносния адреналин били част от игра със залагания. Ако оцелеят в нощния ад, те изкарвали по 2000-3000 лв. от залозите.

Иванов станал свидетел на подобно поведение на пътя през октомври миналата година, когато се прибирал към София. В участъка между Бургас и Карнобат той карал със 130 км/ч, когато на сантиметри от него профучал дух, който карал най-малко със 150 км/ч срещу автомобила му.

"Представете си какво би станало, ако се бяхме ударили. Добре, че всичко се случва през нощта. Ако насреща му се движеше майка с дете, какво би станало", попита възмутен Иванов.
По думите му, ако такъв нарушител се хване от полицията, той получава наказание за движение в забранена улица. Глобата е 30 лв., показва справка в Закона за движение по пътищата.

Ловците на адреналин в столицата също са се активизирали, показа проверка на "Стандарт". Гонките по околовръстното край бензиностанцията "Шел" отново се провежда почти всяка вечера, мотористи и наточени спортни коли фучат и по бул. "България". Малките улички пък са рай за любителите на АТВ-тата.

От полицията реагирали мудно, понеже местата на автогонките постоянно се сменяли, твърдят очевидци. Освен това допреди няколко дни, докато действаше заповедта проверките да се правят пред камерата на специално оборудвани полицейски автомобили, било изключително трудно да се реагира на подобни нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай