Понеделник,

Дюните липсват от кадастрални карти

От: Failed to load user -
2879
Дюните липсват от кадастрални карти
A
A
A

Бургас. За спешна актуализация на кадастралните карти по места се обяви областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Думите му дойдоха само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви пред TV7, че ако зависи от него, не би дал разрешение за нови строежи по морето.

Фактът, че защитените дюни не са посочени навсякъде в кадастъра, е бомба със закъснител. Ако не бъдат отстранени пропуските в поземлените карти, подобни ситуации като тази с терена в Несебър тепърва ще има, категоричен беше Гребенаров. "Не трябва да има съмнение относно земята, обект на сделка или защита, затова е нужно да сме много внимателни по отношение на имотите. Промяната в законите, които се отнасят до защитените територии и строителството в тях, ще доведе до ограничаване на строежите само в законовите рамки", каза още Гребенаров.

В понеделник губернаторът ще изиска с писмо до всички кметове по морето да бъдат събрани и прегледани сигналите за случаи на промяна в статута на терени от държавния горския фонд, както и тези за увреждане на природата по Южното Черноморие. До седмица докладът на експертите трябва да е готов.

Бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров предупреди, че може да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева. Дамата обяви, че навремето той е оказвал натиск върху РИОСВ-Бургас за вземане на решението относно проекта за застрояване на дюните в Несебър.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички