Дясната ръка на папата идва у нас

Дясната ръка на папата идва у нас | StandartNews.com

Държавният секретар на Ватикана и най-приближен сътрудник на папата кардинал Пиетро Паролин пристига в София. Той ще кацне в събота вечерта у нас. В неделя ще освети църквата "Успение Богородично", която няколко години се ремонтираше. Храмът е в двора на Католическата апостолическа екзархия в столицата. "Успение Богородично" е построена през 1924 г. Тя е главният молитвен храм на католиците от източен обред в България. Църквата е издигната с дарения на миряните. Лични средства за построяването й са били изпратени и от папа Бенедикт XV и наследника му Пий XI. Църквата е проектирана от инж. Хайнрих като първия железобетонен храм в българската столица. Папа Йоан-Павел II се срещна с духовенството и миряните на храма при визитата си в София пред 2002 година. Тогава той короняса иконата на Света Богородица Ченстоховска, която от над 100 години е в епархийното светилище в Малко Търново.

Паролин изпълнява фактически функцията на премиер, която е втората по значение в администрацията на Ватикана след тази на държавния глава - папа Франциск. Дясната ръка на главата на Светия престол е най-младият жив кардинал във Ватикана. Пиетро Паролин е роден в областта Венето и на 17 януари тази година навърши 61 години. В дипломатическите среди, запознати с делата на Светия престол, се говори, че именно Паролин е подготвян един ден да замени Светия отец. Миналата година папа Франциск намекна, че може по примера на Бенедикт XVI да се оттегли доброволно от трона.

На 21 март държавният ватикански секретар кардинал Пиетро Паролин ще се срещне с патриарх Неофит. По време тридневната му визита в София са предвидени среща с премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев. Очаква се кардинал Пиетро Паролин да разгледа и някои от забележителностите на София, съобщи българската секция на Радио Ватикана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай