Дядо Йоан ще отслужи Света литургия в Добрич

Дядо Йоан ще отслужи Света литургия в Добрич | StandartNews.com

Добрич. Новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в неделя ще бъде в Добрич, където от 8 до 11 часа ще отслужи Света литургия, съобщиха от архирейското наместничество в града.

Дядо Йоан и свещеници от епархията ще служат в храм "Свети Георги" в центъра на града. По-късно - от 11.30 часа новият митрополит ще се срещне с кмета на Добрич Детелина Николова, която ще го приеме в общината, добавиха от кметството.

Йоан беше избран да оглавява Варненската епархия след два неуспешни избора от лятото насам, когато почина дядо Кирил.

Новият владика на Варна бе избран с 9 гласа. Конкурентът му Серафим получи останалите три вота. За него бюлетини са пуснали Антоний Европейски, Николай Пловдивски и Григорий Търновски.

"Да бъде твоята воля, Господи, за оказаното доверие и топлата братска обич всесърдечно благодаря на вас, светейши и владико", каза след избора Варненският и Великопреславски митрополит Йоан след избирането му.

„Искрена благодарност отправям към високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод. Благодари на всички православни българи и всички, които са му помагали по пътя му. Моля Ви многоуважавани събратя да ме приемете като най-малък брат възлюбен", добави тогава новият митрополит.

Знеполският епископ Йоан (светско име Иво Иванов) е роден през 1969 г. в Ямбол. Завършил е Богословския факултет на Софийския университет. По-късно специализира в Московската духовна академия в Троице-Сергиевата лавра. През 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир с духовен старец архимандрит Назарий. През 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Света Неделя". От 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия и българския патриарх Максим го въздига в архимандритско достойнство. Получава епископска хиротония през 2007 г. От тогава е викарий на Софийския митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай