Двоен стандарт за бутилирането на води у нас

Двоен стандарт за бутилирането на води у нас | StandartNews.com

Двоен стандарт спрямо фирмите, които бутилират натурални води съществува у нас. Това стана ясно от думите на Васил Стоименов, мажоритарен собственик на една от фирмите в сектора - Балдаран Спринг АД.

Двойният стандарт е следствие от толерирането на една определена компания и оказването на външнополитически натиск върху друга , а също така и бездействие на някои от компетентните ведомства. Фирма Девин АД с американска собственост, нарушава закона като бутилира изворна вода под търговската марка "Девин",тъй като това е регистрирано географско означение само и единствено за натурална минерална вода и е незаконно да се използва за изворната вода добивана от извор Балдаран съгласно ЗМГО, обясни Стоименов. Въпреки многобройните сигнали за нарушаването на националното законодателство и Директива 2009/54/ЕС ,компетентните власти - МЗ и МИ, досега не са реагирали адекватно. В същото време според Стоименов следствие на натиск от страна на Държавният Департамент на САЩ и Американското посолство се предприемат стъпки за ликвидирането на Балдаран Спринг АД. Основният мотив, с който се прави това са опитите за манипулиране на основни изисквания на Директива 2009/54/ЕС, а именно да се опорочи смисъла на правилото" едно находище – едно търговско описание" в "едно находище- един ползвател", което е с цел да се закрие компанията Балдаран Спринг АД и създадат условия за утвърждаване на монополни практики в сектора. Той се мотивира с примери как други находища са експлоатирани от няколко на компании у нас. От находището Горна Баня бутилират две фирми, същото е и с Хисаря, каза Стоименов.

Заради откритото лобиране и натиск от страна на САЩ, депутати от РБ преди броени месеци се опитаха да променят закона за водите, като за всеки отделен извор се даде право на ползване само на един ползвател, въпреки че това пряко контрастира с интересите на държавата. Предложението бе на реформаторите Вили Лилков и Борислав Великов, но бе отхвърлено. В момента в създадената работна група към МЗ е внесен Проект за изменение на Наредбата за бутилираните води, който не отразява адекватно проблемите в сектора, но се надяваме, че обективността ще надделее, обясни Стоименов. Опасността за фирмата му и за свободата на пазара на бутилирани води не е преминала. Последното писмо от Американското посолство до властите е от август, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай