Двете вноски за пенсия отиват в НОИ, ако не изберете частен фонд

Двете вноски за пенсия отиват в НОИ, ако не изберете частен фонд | StandartNews.com

Ако не изберете сами пенсионно дружество, което да управлява средствата ви за втора пенсия до една година след започване на първата работа, двете ви вноски за старини ще бъдат превеждани във фонд "Пенсии" на НОИ. Така вместо да получавате две пенсии - от НОИ и от частния фонд, ще взимате само една - от НОИ. Тя обаче ще бъде по-висока от основната пенсия, която бихте получили, ако една част от вноските ви отиват в частен фонд. За годините, докато всичките ви вноски за пенсия влизат само в НОИ, ще трупате осигурителен стаж. Но парите ви няма да се натрупват във ваша лична сметка и те няма да ви носят доходност от инвестирането им. В случай, че в едногодишния срок изберете да се осигурявате в универсален пенсионен фонд, 5% от осигурителния ви доход ще се превеждат във фонда, като парите ще постъпват във ваша лична партида. Това е само част от полезната информация, която можете да намерите в електронния портал за пенсионното осигуряване Pensiopedia.bg. Той е разработен от NN България със съдействието на НОИ, като целта е пенсионната система да се обясни на достъпен език. Законът дава и възможност на осигурените в универсален фонд еднократно да изберат да се осигуряват само в НОИ, където да влиза и вноската, която досега е отивала в частния фонд. Така вместо две пенсии те също ще получават сама една - от НОИ. Но тя ще бъде по-голяма от пенсията, която ще получават от НОИ, ако наред с нея взимат и втора от частен фонд.

Размерът на вноските за универсален пенсионен фонд (УПФ) и професионален пенсионен фонд (ППФ) се определят ежегодно в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Ако работите на трудов договор, размерът на месечната вноска за универсален пенсионен фонд, определен за 2015 г., е 5% от осигурителния ви доход, от които 2,8% са за сметка на работодателя, а останалите 2,2% - за ваша сметка. Ако работите при I или II категория труд, вноската се прави в професионален пенсионен фонд и е изцяло за сметка на работодателя. Размерът й за 2015 г. за първа категория труд е 12% върху осигурителния доход, а за втора категория труд - 7% върху осигурителния доход.

В ежегодните справки за натрупаните пари, които изпращат частните пенсионни фондове на клиентите си, може да се видят и вноски със знак минус по личната ви партида. Операциите със знак минус представляват прихващания, т.е. вноски, които първоначално са преведени от НАП към универсалния/професионалния пенсионен фонд, в който сте осигурен, а след това са прихванати (сторнирани) от НАП при последващи плащания. Ако в извлечението си виждате операции с отрицателен знак, това означава, че и по вашата партида са извършени такива прихващания. Причини за това могат да бъдат корекции на данни, направени от работодателя. Корекции могат да бъдат извършвани най-късно до 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят, а след тази дата - само след изрично разрешение на НАП или Националния осигурителен институт.

Независимо дали се осигуряване само за една пенсия от НОИ, или част от вноските ви отиват в частен фонд, ако искате да имате по-достойни старини и по-висок жизнен стандарт, е добре да се осигурявате и в доброволен пенсионен фонд. Това е доброволна форма на пенсионно осигуряване, която дава възможност за спестяване на средства за пенсия, допълваща пенсията от първи и втори стълб, така че да получите желания доход след пенсиониране. Каква пенсия ще получите от доброволния фонд зависи изцяло от това каква сума имате в индивидуалната си партида към момента, в който имате право да се пенсионирате. От тази гледна точка пенсията, която ще се изплаща от доброволния пенсионен фонд, зависи основно от три неща - размера на вноските, периода на осигуряване и инвестиционния доход. Колкото по-рано започнете да се осигурявате в доброволен пенсионен фонд, толкова по-голяма е възможността в годините след пенсиониране пенсията да съставлява значителен процент от последната ви работна заплата.

Годишна доходност на универсалните фондове
(за юни 2013-2015 г.)

УПФ "Доверие" 4,31%
УПФ "Съгласие" 5,28%
УПФ "ДСК-Родина" 5,85%
"ЗУПФ Алианц България" 4,87%
"Ен Ен УПФ" 4,56%
УПФ "ЦКБ-Сила" 5,86%
УПФ "Бъдеще" 3,75%
УПФ "Топлина" 3,72%
УПФ "ПОИ" 4,34%

Годишна доходност на доброволните фондове
(за юни 2013-2015 г.)

ДПФ "Доверие" 4,86%
ДПФ "Съгласие" 5,73%
ДПФ "ДСК Родина" 7,01%
ДПФ "Алианц България" 6,13%
"Ен Ен ДПФ" 6,49%
ДПФ "ЦКБ-Сила" 6,72%
ДПФ "Бъдеще" 2,75%
ДПФ "Топлина" 4,38%
ДПФ "ПОИ" 7,77%

По данни на КФН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай